Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Tuomari määräsi Donald Trumpin todistamaan New Yorkin petosjutussa

Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltion tuomari Arthur Engoron on määrännyt maan entisen presidentin Donald Trumpin todistamaan Trumpin yritykseen kohdistuvassa petostutkinnassa.

Tuomari on määrännyt myös Trumpin vanhimmat lapset Donald Trump Jr:n ja Ivanka Trumpin todistajiksi. Trump perheineen on kutsuttu jo aiemmin todistajaksi, mutta Trump on kieltäytynyt ja vaatinut haasteen kumoamista.

New Yorkin osavaltion oikeuskansleri Letitia James tutkii, onko Trump Organization ilmoittanut laittomasti kiinteistöjensä arvosta vääriä tietoja saadakseen esimerkiksi veroetuja. James kertoi viime kuussa, että hänellä on merkittäviä todisteita petollisista tai harhaanjohtavista toimista Trump Organization sisällä.

Engoronin päätöksen myötä Trumpit joutuvat vastaamaan Jamesin joulukuussa heille lähettämiin haasteisiin. Trumpien uskotaan kuitenkin valittavan asiasta.

Tuoreen päätöksen mukaan Trumpien tulisi antaa todistajanlausuntonsa Jamesin kanslialle 21 päivän sisällä.

– Kukaan ei ole lain yläpuolella, James kirjoitti Twitterissä päätöksen jälkeen.

– Kukaan ei voi seistä oikeuden tiellä, olivatpa he kuinka vaikutusvaltaisia tahansa.

Trumpin asianajaja: Jälleen yksi poliittinen ajojahti

Trumpien asianajajien mukaan siviilikanteeseen liittyvät haasteet ovat Jamesin pyrkimys saada todisteita Trump Organizationiin kohdistuvaan erilliseen rikostutkintaan.

Asianajajien mukaan James yrittää sivuuttaa osavaltion lain, joka tarjoaa syytesuojan suuren valamiehistön edessä esiintyville todistajille.

Engoronin mukaan argumentti on kuitenkin täysin asian vierestä, sillä niin Jamesin kanslia kuin rikostutkintaa vetävä piirikunnan syyttäjäkään eivät ole määränneet Trumpeja esiintymään suuren valamiehistön eteen.

Päätöksessään Engoron kertoi, että Trumpit voisivat halutessaan vedota perustuslain viidenteen lisäykseen. Kyseiseen lisäykseen vetoamalla henkilö voi jättää todistamatta välttääkseen sen, että hän osoittaisi lausunnollaan syyllisyytensä rikokseen.

Tuomarin mukaan ex-presidentin nuorempi poika Eric Trump oli vedonnut viidenteen lisäykseen yli 500 kertaa Jamesin tutkintaan liittyvän todistajanlausunnon yhteydessä vuonna 2020.

Päätöksessään Engoron myös kiisti Trumpin väitteet, joiden mukaan demokraattipuoluetta edustavan Jamesin tutkinta olisi poliittinen.

– Jälleen yksi poliittinen ajojahti, Trumpin asianajaja Alina Habba kuitenkin julisti Engoronin päätöksen jälkimainingeissa turvautuen yhteen ex-presidentin lempifraaseista.

– Tuomioistuin oli selvästi tehnyt päätöksensä, eikä sillä ollut kiinnostusta puolueettomaan keskusteluun tästä kriittisen tärkeästä ongelmasta, Habba väitti tiedotteessa.

Kirjanpitäjät ottavat hajurakoa ex-presidenttiin

Jos James löytää todisteita taloudellisista väärinkäytöksistä, hän voi yrittää saada Trump Organizationin maksamaan vahingonkorvauksia. Rikossyytteitä hän ei kuitenkaan voi asian tiimoilta nostaa.

Manhattanin piirikunnan syyttäjän vetämä mahdollisiin talousrikoksiin ja vakuutuspetokseen liittyvä rikostutkinta on kuitenkin hyvin samankaltainen Jamesin kanslian vetämän tutkinnan kanssa.

Kummankin tutkinnan ytimessä ovat tilinpäätöslaskelmat noin vuosikymmenen ajalta. Donald Trumpin kirjanpitoa pitkään hoitanut Mazars sanoi viime viikolla, etteivät asiakirjat ole luotettavia.

Mazars on ilmoittanut lopettavansa suhteensa Trumpiin osittain Jamesin löydösten vuoksi.

75-vuotiaan Trumpin uskotaan pyrkivän republikaanipuolueen ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentin vaaleissa, mutta hän ei ole vahvistanut tätä selkeästi.