Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

STM:n työryhmä ei näe edellytyksiä ottaa koronapassi käyttöön työelämässä

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ei näe edellytyksiä ottaa koronapassi käyttöön työelämässä. Työelämän koronapassia valmistelemaan asetettu kolmikantainen työryhmä on luonnostellut lakiesityksen, jossa esitetään väliaikaista muutosta työturvallisuuslakiin.

Sen myötä työnantajalla olisi oikeus käsitellä tietoa työntekijän koronarokotuksesta tai sairastetusta taudista.

Käsittelyoikeus olisi, jos työhön liittyy ilmeinen vaara altistua koronalle ja tieto on tarpeen tartuntariskin selvittämiseksi tai ehkäisemiseksi.

Työntekijän pitäisi pyydettäessä esittää työantajalle luotettava selvitys rokotesuojastaan tai sairastetusta taudista. Esityksen tarkoitus on huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä koronaepidemian aikana.

Hallitus käsittelee työryhmän työtä ja ottaa kantaa sen mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin tulevina viikkoina.

STTK:ta työryhmässä edustaneen johtaja Minna Ahtiaisen mukaan rajaus on, että työntekijän rokotus- tai sairastamistietoja saa käsitellä vain niissä töissä, joihin liittyy ilmeinen vaara altistua koronavirukselle.

– Kyse ei olisi koronapassin tyyppisestä sääntelystä, koska tarkoitus ei olisi estää työntekijän pääsyä työpaikalle tai ylipäätään työntekoa tämän säännöksen perusteella. Sen sijaan työnantajalla olisi paremmat edellytykset suunnitella työtä niin, että tauti ei leviäisi työpaikoilla, Ahtiainen kuvaa tiedotteessa.

Tietojen käsittelyä rajattaisiin niin, että vain nimetyt henkilöt saavat käsitellä niitä. Tiedot pitää poistaa, kun niiden käsittelylle ei ole enää perusteita.

– Jos koronatilanne kehittyy edelleen parempaan suuntaan, sääntelyn voimaan saattamiselle ei ole välttämättä välittömiä tarpeita. Lainvalmistelutyötä on kuitenkin mahdollista hyödyntää myöhemmin, jos koronatilanne uudestaan heikkenee, Ahtiainen arvioi.