Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kanadan poliisi valmistautuu tyhjentämään Kanadan ja Yhdysvallat yhdistävän rajasillan – kanadalaistuomari määräsi aiemmin vapauttamaan reitin

Poliisi on asemoitunut tyhjentämään Kanadan ja Yhdysvallat yhdistävän rajasillan, jota mielenosoittajat ovat tukkineet kuuden päivän ajan.

Windsorin poliisilaitos kehottaa Twitter-tilillään mielenosoittajia toimimaan laillisesti ja rauhallisesti.

Paikalla on AFP:n mukaan 50 mielenosoittajaa, joiden ajoneuvot tukkivat reittiä.

Aiemmin perjantaina kanadalaistuomari määräsi mielenosoittajat poistumaan Kanadan ja Yhdysvallat yhdistävältä sillalta. Pääsyä sillalle arvioitiin aiemmin olleen tukkimassa kymmeniä rekkoja sekä muutamia satoja mielenosoittajia.

Tuomari halusi mielenosoittajien poistuvan paikalta paikallista aikaa perjantaina alkuillasta. Määräyksen takaraja jäi kuitenkin taakse, eivätkä mielenosoittajat poistuneet paikalta.

Windsorin ja Detroitin kaupunkien välinen Ambassador-silta on tärkeä kauppareitti, jonka yli kulkee neljännes Yhdysvaltain ja Kanadan välisestä kaupasta. Siltaa käyttää päivittäin yli 40 000 ihmistä.

Mielenosoittajat ovat useamman päivän ajan estäneet pääsyn sillalle osana koronatoimia vastustavaa mielenosoitusta.

Mielenosoittajia on kokoontuneena myös Kanadan pääkaupunkiin Ottawaan. Sadat rekat ovat olleet pääkaupungin tukkeena jo noin kahden viikon ajan ja Ontarion provinssiin julistettiin perjantaina poikkeustila.

Mielenosoituksilla on ollut jo merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, kun autovalmistajat molemmin puolin rajaa ovat joutuneet leikkaamaan tuotantoaan. Protestien on pelätty uhkaavan pandemian jälkeistä talouden elpymistä Kanadassa.

"Tämä ei ole enää mielenosoitus"

Kymmenien tuhansien eurojen suuruisilla sakkorangaistuksillakin mielenosoittajia uhkaavan poikkeustilan julisti perjantaina provinssin pääministeri Doug Ford.

Fordin mukaan ihmisillä on oikeus rauhanomaisiin mielenosoituksiin, minkä lisäksi hän ymmärtää, että monilla kanadalaisilla on tullut mitta täyteen.

– Tämä ei ole enää mielenosoitus, hän kuitenkin varoitti.

Ford syyttää mielenosoittajien yrittävän pakottaa poliittisia tavoitteitaan häiriöiden, pelottelun ja kaaoksen kautta.

Torstai-iltana Fordin hallinto sai tuomioistuimelta määräyksen, joka estää kaikilta pääsyn saattueen GiveSendGo-joukkorahoitusalustalla kerryttämiin miljoonien dollareiden suuruisiin varoihin.

Mielenosoittajat olivat siirtäneet varainkeruunsa kyseisellä alustalle sen jälkeen, kun GoFundMe oli päättänyt alkuperäisen varainkeruukampanjan. GoFundMen mukaan kampanja rikkoi palvelun sääntöjä, jotka estävät muun muassa väkivaltaa tukevaa toimintaa edistävän sisällön.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kertoi perjantaina, että kanadalaispankit seuraavat tarkkaan rahaliikennettä ja ryhtyvät tarvittaessa toimiin.

Trudeau: Tämän lainvastaisen toiminnan on loputtava

Niin kutsuttu Freedom Convoy eli vapaasti suomennettuna Vapaussaattue alkoi maan länsiosasta, josta rekat valuivat kulkueena pääkaupunkiin.

Kanadan Convoy-protesti alkoi alun perin vastalauseena tiukoille testi- ja eristysvaatimuksille, jotka kohdistuvat Yhdysvaltain rajan yli palaaviin rokottamattomiin rekkakuskeihin.

Sittemmin mielenosoitus on kuitenkin muuttunut laajemmaksi koronamääräyksiä ja Trudeaun hallitusta vastustavaksi protestiksi.

Yhdysvaltain hallinto on viime päivinä kehottanut Kanadaa ryhtymään voimakkaampiin toimiin sulkujen purkamiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui mielenosoituksista perjantaina puhelimessa Trudeaun kanssa ja ilmaisi huolensa tilanteesta. Bidenin mukaan Ambassador-sillan ja kahden muun rajanylityspaikan suluilla on vakavia vaikutuksia yhdysvaltalaisyrityksille.

Trudeau kertoi toimittajille, että kaikki vaihtoehdot protestien päättämiseksi ovat pöydällä. Hän kuitenkin painotti, että asevoimien kutsuminen apuun olisi viimeinen ja kaukainen vaihtoehto, jota tulisi välttää kaikin keinoin.

– Tämän lainvastaisen toiminnan on loputtava ja se tulee loppumaan, pääministeri sanoi.

Pääministeri alleviivasi, että on poliisin tehtävä valvoa lakia ja turvata yleinen järjestys.

Pariisin pääkadulle pääsi satoja mielenosoittajien ajoneuvoja, poliisi käyttänyt kyynelkaasua

Myös Ranskassa on järjestetty Kanadan mielenosoitusta jäljittelevä protesti lauantaina.

Arviolta yli sata mielenosoittajien ajoneuvoa pääsi Pariisin Champs Elysees -pääkadulle. Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoituksen hajottamiseksi.

Poliisi kertoi iltapäivällä Twitter -tilillään, että mielenosoittajille on annettu päivän aikana yli 300 sakkoa ja 14 ihmistä on pidätetty.

Poliisilähde arvioi aiemmin Pariisiin olleen tulossa 1 800 saattueessa kulkevaa ajoneuvoa. Poliisi oli etukäteen kieltänyt mielenosoituksen luvattomana.

Myös Hollannin Haagissa on järjestetty lauantaina mielenosoitus, johon osallistui muutamia satoja ajoneuvoja. Poliisi on kehottanut mielenosoittajia poistumaan.

Kanadan mielenosoitusta jäljitteleviä protesteja on järjestetty myös muun muassa Uudessa-Seelannissa ja Suomessa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Korjattu juttua klo 21.40: Haag ei ole Hollannin pääkaupunki kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.