Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suur-Lontoon poliisi vaatii pääministeri Johnsonilta vastauksia koronajuhlakohuun liittyen

Britanniassa Suur-Lontoon poliisi on lähettänyt maan pääministerille Boris Johnsonille kyselyn, joka liittyy koronasulkujen aikana muun muassa pääministerin virka-asunnossa Downing Streetillä pidettyihin juhliin. Poliisi kertoi tiistaina maata puhuttaneisiin juhliin kohdistuvasta tutkinnasta.

– Voimme vahvistaa, että pääministeri on saanut kyselylomakkeen Suur-Lontoon poliisilta, Johnsonin edustaja kertoi perjantaina ja lisäsi pääministerin vastaavan viranomaisten esittämiin kysymyksiin.

Poliisi kertoi keskiviikkona, että virallisia kyselylomakkeita lähetetään viikon loppuun mennessä yli 50 ihmiselle. Lomakkeen saaneita pyydetään kertomaan omista tekemisistään Downing Streetillä vuosina 2020 ja 2021 järjestettyjen ainakin 12 eri kokoontumisen ajankohtina.

Poliisi painotti, että lomake on virallinen ja siihen tulee vastata totuudenmukaisesti seitsemän päivän sisään.

Johnson voi saada sakkorangaistuksen, jos hän ei pysty tarjoamaan uskottavaa syytä sille, miksi hän on ollut koronasulkujen aikaan järjestetyissä tapahtumissa.

Johnson on myöntänyt olleensa paikalla ainakin yhdessä tällaisessa juhlassa.

Johnsonin ura vaakalaudalla

Juhlakohu on asettanut Johnsonin poliittisen tulevaisuuden vaakalaudalle. Useat pääministerin konservatiivipuolueen parlamentaarikot ovat vaatineet julkisesti pääministerin eroa. Johnson itse kiistää väärinkäytökset.

Entinen brittipääministeri John Major syytti torstaina Johnsonin rikkoneen koronalakeja sekä edistäneen sitä, että kansa suhtautuu politiikkaan halveksuen.

Major on jo toinen Johnsonin konservatiiviedeltäjistä, joka on kritisoinut häntä toimiensa vuoksi.

Viime viikolla ex-pääministeri Theresa May kertoi parlamentille, että tapahtumia kuvaava virkamiehen antama raportti osoittaa, ettei Downing Streetillä ole noudatettu samoja sääntöjä, joita on asetettu kansalle.

May pyysi Johnsonia selventämään, onko tämä jättänyt lukematta säännöt vai eikö hän ymmärrä, mitä ne tarkoittavat, vai uskooko pääministeri, etteivät säännöt koske häntä.