Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

STM: Koronan aiheuttama tehohoidon tarve pienentynyt jatkuvasti tammikuun puolivälistä alkaen

Koronaviruksen aiheuttama tehohoidon tarve on pienentynyt jatkuvasti tammikuun puolivälistä alkaen, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki koronatilannekatsauksessa.

– Uusien viikoittaisten tehohoitopotilaiden määrä on käytännössä puolittunut vuoden ensimmäisiin viikkoihin verrattuna, Voipio-Pulkki sanoi.

Eilen aamulla Suomen teho-osastoilla oli 30 koronapositiivista potilasta, joista 80 prosenttia eli 24 ihmistä oli hoidossa koronataudin vuoksi.

Voipio-Pulkin mukaan kaikista Suomen tehohoitopotilaista enää noin 15 prosenttia on hoidossa koronataudin vuoksi, kun pitkään osuus oli noin neljäsosan tai enemmän.

Erikoissairaanhoidon koronatapauksista neljäsosa sivulöydöksiä

Epidemiatilanteessa ei ole STM:n mukaan havaittavissa merkittävää muutosta viime viikkoon.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella omikronaallon huippu voi Voipio-Pulkin mukaan olla ohi Hus-alueella, mutta monella alueella lähiviikkojen kulku on vaikeasti ennakoitava.

Erikoissairaanhoidon tilanne sekä koronaviruksen jätevesiseuranta ovat tällä hetkellä epidemiatilanteen luotettavimmat mittarit, Voipio-Pulkki sanoi. Molemmat heijastavat tilannetta noin 2–3 viikon viiveellä.

Tuoreimmissa mittauksissa koronaviruksen määrä jätevesissä oli edellisviikon tapaan korkealla tasolla.

Erikoissairaanhoidon tarve on vakaa tai hitaasti laskeva. Vuodeosastoilla oli koko maassa eilen noin 680 koronapositiivista potilasta, joista vajaat 320 erikoissairaanhoidossa ja reilut 360 perusterveydenhuollossa.

Voipio-Pulkin mukaan erikoissairaanhoidossa korona on yhä useammin todettu sivulöydöksenä. Viimeisimmän tiedon mukaan erikoissairaanhoidon koronapositiivisista potilaista koronatauti oli ensisijainen hoitoontulon syy noin 75 prosentilla.

Perusterveydenhuollon osalta tieto on puutteellista tai epävarmaa, Voipio-Pulkki kertoi. Sairaanhoitopiirien johtajien keskustelujen perusteella sivulöydöstapausten osuus saattaa kuitenkin olla paikoin jopa puolet.

Omikronin alamuunnosten osuus kasvaa Husin alueella voimakkaasti

Suomessa oli eiliseen mennessä varmistettu 53 omikronviruksen BA.2-alamuunnosta, STM kertoi. STM:n mukaan alamuunnoksen osuus on kasvanut voimakkaasti erityisesti Husin alueella.

THL:n terveysturvallisuusjohtajan Mika Salmisen mukaan muunnoksesta ei tiedetä vielä kovin paljoa.

– Husin alueella näyttää seulontatestien perusteella, että tämä muunnos lisääntyy ja se lasketaan omikroniksi yhä.

Hänen mukaansa Tanskassa hyvin suuri osa uusista tapauksista on omikronin BA.2-alamuunnoksia, ja alamuunnosta on todettu muuallakin. Salminen sanoi kuitenkin, että alamuunnoksen ominaisuudet taudin aiheuttamiskyvyn ja rokotteiden suojan suhteen näyttävät olevan samanlaisia kuin aiemmin havaitulla omikronviruksella.

– Eli suoja vakavaa tautia vastaan on rokotteilla hyvä. Mitä ne muut ominaisuudet ovat? Meillä ei ole siitä vielä riittävästi tutkittua tietoa, että pystyisin antamaan mitään selvää vastausta siihen.

STM:n Voipio-Pulkin mukaan muiden maiden kokemukset ja ensitiedot voivat viitata siihen, että alamuunnos pitkittää omikronaaltoa, ja sen laskusta tulee loivempi kuin muutoin olisi tullut.

"THL ei ole tehnyt mitään maskisuosituksen purkamisen suhteen"

THL:n Salminen sanoi, ettei THL ole tehnyt mitään maskisuosituksen purkamisen suhteen.

– THL:n kanta on se, että ylipäätänsä, kun puretaan rajoituksia, niin ne kannattaa tehdä hallitusti ja kaikkia ei kerralla kannata heittää roskakoppaan.

Hänen mukaansa sellaisissa tilanteissa, joissa liikkuu yhä paljon tautia, maskisuositus on aika kevyt keino, jolla voidaan pyrkiä tartuntojen ehkäisyyn.

Salminen korosti erikseen, että THL on antanut vain maskisuosituksen, ei pakkoa.

"Kotitestien vaikutusta koulujen terveysturvallisuuteen pitää arvioida"

Eri EU-maissa on tehty esimerkiksi koululaisten kotitestejä STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan erittäin laajasti.

– Kokemukset ovat vähän vaihtelevia, enemmän positiivisen puolella, Puumalainen lisäsi.

Hän kertoi Suomessa valtion halunneen, että tämäntyyppinen testaus pääsisi käyntiin. Siksi Huoltovarmuuskeskus on testejä hankkinut, ja niitä on jo jaettu ja jaetaan edelleen kuntiin.

– Koululaisten ja opiskelijoiden kotitestaus pääsee (nyt) vauhtiin ja käyntiin, mutta samaan aikaan pitää kuitenkin sen vaikutuksia arvioida. Miten se vaikuttaa kouluympäristön terveysturvallisuuteen ja vetää sitten johtopäätöksiä, missä määrin ja missä laajuudessa sitä kannattaa jatkaa eteenpäin, Puumalainen lisäsi.

Hän sanoi, että kotitestien käyttämistä myös muissa yhteyksissä kannattaa pohtia.

– Esimerkiksi hoivakodit ovat sellainen ympäristö, jossa voisi olla hyödyllistä tehdä kotitesti ennen kuin esimerkiksi omaisia lähdetään tapaamaan.

Aveille ohjauskirje rajoitusten purkamisesta

Koronanhoidon hybridistrategian selkeä tavoite tälle vuodelle on yhteiskunnan auki pitäminen, painotti STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila tilannekatsauksessa. Toisaalta hänen mukaansa pitää varautua myös siihen, että globaali pandemia jatkuu.

Valtioneuvoston on määrä tehdä tänään periaatepäätös uudesta hybridistrategiasta. Samalla puretaan periaatepäätös hätäjarrusta.

STM on Varhilan mukaan antanut eilen ohjauskirjeen, jossa aluehallintovirastoja on pyydetty kokonaisarvioimaan tilaisuuksien rajoitusten purkamista.

Tavoitteena on, että kulttuuri-, urheilu- ja tapahtuma-alan yleisötilaisuuksia sekä harrastustoimintaa koskevat kokoontumismäärä- ja asiakaspaikkarajoitukset olisivat päättymässä 14. helmikuuta lähtien.

Hallitus linjasi viime viikolla, että yleisötilaisuuksia, harrastustoimintaa ja ravintolatoimintaa koskevat koronarajoitukset ollaan purkamassa helmikuun aikana kokonaan.

Koronapassin jäädytystä pyritään Varhilan mukaan jatkamaan vielä pari viikkoa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi viime viikolla, että koronapassin käyttöönottoon ei tällä hetkellä ole oikeudellisia edellytyksiä.