Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Aamulehti: Eduskuntaan jätetään tällä viikolla kaksi aloitetta pikavippien korkokaton ja markkinoinnin suitsemiseksi

Eduskuntaan jätetään tällä viikolla kaksi pikavippien hallinnoimiseksi kaksi aloitetta. Aloitteiden taustalla ovat kokoomuksen pirkanmaalaispoliitikot Pauli Kiuru ja Arto Satonen. Asiasta uutisoi Aamulehti.

Kiuru tekee toimenpidealoitteen, joka käsittelee pikavippien korkoja ja ylivelkaantumista. Satonen puolestaan tekee lakialoitteen pikavippien markkinointikiellosta.

Poliitikot ovat huolissaan siitä, että pikavippiyrittäjät käyttävät heikossa tilanteessa olevien ihmisten asemaa hyväksi. Heidän mukaansa aloitteita valmistellessa on tavattu Kelan ja Takuusäätiön edustajia.

Vakuudettomien kuluttajaluottoja säädellyt väliaikainen lainsäädäntö päättyi viime syksynä. Siinä pikavipeille annettiin väliaikainen kymmenen prosentin korkokatto. Kuluttajaliitto olikin varoittanut, että määräajan umpeuduttua pikavippien korot voivat jopa kaksinkertaistua.

Satonen kertoo, että ennen väliaikaisen lain voimaantuloa maksuhäiriöisten määrä nousi koko ajan. Jos markkinointikielto tulisi voimaan, sitä uhmaavia yrityksiä voitaisiin sakottaa.

– Esittelemämme malli on kopioitu Hollannista. Siinä on se hyvä puoli, että tällaisiin yrityksiin voidaan puuttua. Finanssivalvonta voi määrätä keskeytettäväksi kielletyn luottotuotteen markkinoinnin jatkamisen. Jos yritys ei tee näin, niin siitä voi seurata uhkasakko, Satonen kuvailee Aamulehdelle.

Kiurun toimenpidealoitteen tavoite on korkokaton lisäksi se, että sosiaalista luototusta voitaisiin kehittää. Tavoite on, että järjestelmä tunnistaisi nykyistä paremmin apua tarvitsevat.

– Jo nyt osassa kunnissa myönnetään sosiaalisia luottoja. On myös ollut puhetta, että aloittavien hyvinvointialueiden yksi tehtävä olisi sosiaalisen luototuksen järjestäminen hädässä oleville, Satonen kertoi Aamulehdelle.

Sosiaalisen luoton voisi saada kuluttaja, jonka luottotiedot ovat menneet, ja jonka on vaikea saada päivittäisiä asioitaan hoidettua.

Kiurun esittämä toimenpidealoite ei tule eduskunnan suuren salin käsittelyyn toisin kuin Satosen lakiesitys. Aloitteen oletetaan etenevän talousvaliokuntaan.

Poliitikot ovat allekirjoittaneet toistensa aloitteet ja alkavat kerätä niihin laajemmin nimiä.

– Toimenpidealoitteen takana on varmasti koko kokoomusryhmä Kiuru sanoi.