Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Helsingin keskustan tukkimista suunnittelevasta mielenosoituksesta annettu virallinen ilmoitus poliisille – tapahtumasta aiheutunee merkittävää liikennehaittaa

Perjantaiksi suunnitellusta Convoy Finland -mielenosoituksesta on annettu virallinen ilmoitus, Helsingin poliisista kerrotaan. Koronarajoituksia ja -toimenpiteitä vastustavan mielenilmauksen on ilmoitettu alkavan perjantaina kello 18 ja kestävän kello 22:een saakka.

Mielenilmauksen on kerrottu perjantain jälkeen jatkuvan lauantaista keskiviikkoon kello 10–22.

– Tänään aamupäivällä on keskusteltu pariin otteeseen järjestävien tahojen kanssa. Keskustelujen tuloksena järjestävät tahot ovat ilmoittaneet mielenosoituksesta Kansalaistorilla, ylikomisario Jarmo Heinonen kertoo STT:lle.

Mielenosoituksessa vaaditaan polttoaineiden verotuksen puolittamista, kaikkien koronatoimien kumoamista sekä Suomen hallituksen eroa.

Poliisi ei tule päästämään raskasta liikennettä keskustaan

Neuvotteluissa järjestäjät kertoivat poliisille, että tapahtuman tavoitteita tullaan edistämään myös kansalaistottelemattomuuden keinoin. Ennakkotietojen mukaan tarkoituksena on tukkia koko ydinkeskustan liikenne.

Poliisi on varautunut mielenilmaukseen ylimääräisin resurssein. Heinonen muistuttaa, että jokainen kansalaistottelemattomuutta harjoittava vastaa omasta tekemisestään ja voi varautua rikosoikeudellisiin seuraamuksiin lainvastaisesta toiminnastaan.

Helsingin keskustassa on voimassa raskaan liikenteen rajoitusalue, eikä poliisi tule päästämään raskasta liikennettä keskustaan. Yli 12 metriä pitkät ajoneuvot tarvitsevat erityisluvan ajaakseen Helsingin kantakaupungin rajoitusalueella.

– Pyritään tiedottamisella varmistamaan, että jos joku pyrkii tällaista tekemään, ei tee sitä ainakaan epähuomiossa, vaan tietää rajoitteet. Jos joku raskaalla ajoneuvolla sinne pyrkii, voi varautua siihen, että joutuu meidän kanssa tekemisiin, Heinonen linjaa.

Poliisi kehottaakin, että kaikki, jotka haluavat mieltään osoittaa, osallistuisivat toimintaan nimenomaan Kansalaistorilla.

– Toivon, että kaikki halukkaat osallistuisivat tähän lainmukaiseen tapahtumaan ja jättäisivät autot laillisille paikoille sen sijaan, että tulisivat sotkemaan liikennettä, Heinonen sanoo.

Mielenilmauksesta voi aiheutua pitkäaikaista liikennehaittaa

Poliisi ei ole toistaiseksi esittänyt arviota siitä, kuinka paljon mielenilmaisun odotetaan keräävän osallistujia. Tapahtuman ennakoidaan aiheuttavan merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa.

– Tiedetään, että on laaja joukko, joka sosiaalisessa mediassa on ollut kiinnostunut asiasta. Tiedetään myös se, että sosiaalisen median kiinnostus ei aina hyvin korreloi sen kanssa, kuinka paljon ihmisiä tulee paikalle, Heinonen sanoo.

Convoy Finland 2022 -ryhmässä Facebookissa on yli 63 000 jäsentä.

Helsingin poliisi suosittelee yksityisautoilun välttämistä keskusta-alueella perjantai-illasta eteenpäin aina siihen asti, kunnes tapahtuma on päättynyt. Poliisi päivittää ajantasaisimman tiedon tapahtumasta Twitteriin Helsingin poliisilaitoksen tilille .