Rikosilmoituksia yhteisöön liittyvistä, alaikäisiä koskevista seksuaalirikoksista tulee poliisille yhä joka vuosi.
Riski joutua hyväksikäytön uhriksi tämän päivän vanhoillislestadiolaisessa yhteisössä on pienempi kuin aiemmin, uskovat useat Ylen haastattelemat henkilöt.
Yle selvitti, mitä on tapahtunut sen jälkeen, kun vanhoillislestadiolaiset joutuivat kymmenen vuotta sitten myöntämään, että liikkeen sisällä oli käytetty hyväksi lapsia. Yle keräsi tietoa keskustelemalla yli 20 asiantuntijan ja vanhoillislestadiolaisuutta tuntevan henkilön kanssa.
Ylen pyynnöstä asiaa selvittänyt apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta kertoo, että rikosilmoituksia yhteisöön liittyvistä, alaikäisiä koskevista seksuaalirikoksista tulee poliisille yhä joka vuosi. Esimerkiksi viiden viime vuoden aikana määrät ovat vaihdelleet yhdestä noin kymmeneen rikosilmoitukseen vuodessa. Karnaranta sanoo, ettei lukumäärä sinänsä ole suuri, jos sitä vertaa 2010-luvun alkupuolen tapausmääriin. Kaikista poliisille tietoon tulevista seksuaalirikosepäilyistä lestadiolaisyhteisöön liittyvät tapaukset ovat vain pieni osa.
Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila sanoo, että johtokunnalle tai hänen itsensä tietoon ei ole tullut vuodesta 2014 eteenpäin kuin yksi hyväksikäyttötapaus.
Taskilan mukaan liikkeessä on tehty paljon töitä sen eteen, että hyväksikäyttötapauksia saataisiin estettyä: muun muassa perhe- ja diakoniatyötä on lisätty merkittävästi ja seksuaaliväkivallasta jaettu laajasti tietoa. On myös luotu toimintamalli sen varalle, jos hyväksikäyttötapauksia tulee ilmi.
Ylen haastattelemat liikkeen jäsenet kokevat, että asia on otettu liikkeessä vakavasti. Haastateltavista moni sanoo, että liike on muuttunut kymmenessä vuodessa. Keskustelukulttuuri on vapautunut ja jäsenet miettivät enemmän omaa moraalista vastuutaan.
Liikkeestä irtautunut pappi Miika Koskela arvioi kuitenkin Ylelle, että varsinkin perheen sisäiset hyväksikäyttötapaukset jäävät yhä herkästi piiloon.
Matti Taskila sanoo Ylelle, että hyväksikäyttötapaukset leimasivat koko liikkeen. Liikkeen jäsenmäärä on kymmenessä vuodessa hiukan laskenut.
Suomalaisia herätysliikkeitä tutkinut kirkkohistorian emeritusprofessori Jouko Talonen sanoo Ylelle, että liikkeestä lähteneiden määrä ei ole pieni. Hänen arvionsa mukaan yhteisöstä on lähtenyt vähintään noin 5 000 ihmistä, todennäköisesti huomattavasti enemmän.
Juttua muokattu 30.1.2022 kello 14.29: Täydennetty apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan lausumaa rikosepäilyjen määrästä verrattuna 2010-luvun alkupuolelle sekä osuuteen kaikista seksuaalirikosepäilyistä.