Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Koronaepidemian huippu voi olla joillakin Suomen alueilla jo ohi, arvioi THL:n Helve – asiantuntijoiden mielestä koronarajoituksia on syytä purkaa alueellisesti

Koronaepidemian huippu saattaa olla Suomessa jollakin alueilla jo ohitettu, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Otto Helve torstaina THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa maan sisällä on kuitenkin tässä suhteessa tuntuvia eroja.

Koska epidemiassa ollaan eri alueilla eri tilanteissa, koronarajoituksiakin tulisi Suomessa purkaa alueellisesti, Helve sanoi.

– Meillä on alueita joilla epidemian huippu on saavuttamatta ja alueilta joilla se on jo ehkä saavutettu, hän sanoi.

Hän huomautti kuitenkin, että kokonaiskuvaa tilanteesta on vaikea saada, koska ei ole selvää johtuuko tapausten määrän lasku siitä että testejä on voitu tehdä aiempaa vähemmän. Ihmisiä on ohjeistettu viime viikkoina tekemään kotitestejä eikä hakeutumaan virallisiin pcr-testeihin, jos oireet ovat lieviä.

– Vielä ei ole aika huokaista helpotuksesta, hän lisäsi.

Paine tehohoidossa on vähentynyt

Suomessa todettiin vuoden kolmannen viikon aikana arviolta 52 000 uutta koronavirustapausta, kun edellisen viikon aikana vastaava luku oli 57 000.

Tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrässä tapahtui viimeisen viikon aikana selvä lasku, kertoi STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Erikoissairaanhoidossa oli keskiviikkona yhteensä 350 potilasta, kun viikkoa aiemmin heitä oli 363. Teho-osastoilla taas oli keskiviikkona 48 potilasta, kun viikko sitten potilaita oli 64.

Vuoden kolmannella viikolla uusia potilaita teho-osastoille tuli 33, mikä oli selvästi vähemmän kuin kahden edeltävän viikon aikana, jolloin tehohoitoon tuli 60−61 uutta potilasta.

Tartuntapaine on Suomessa yhä suuri

Voipio-Pulkin mukaan on kuitenkin "epärealistista" olettaa, että koko koronapandemia olisi Suomessa ohi siinä vaiheessa, kun omikronmuunnoksen aiheuttama aalto on laantunut. Hänestä ei myöskään voida olla varmoja siitä, että koronaviruksen muut variantit, kuten delta, olisivat täysin hävinneet väestöstä.

– Tartuntamäärät eivät kerro koko totuutta siitä, miten virusta väestössä liikkuu, Voipio-Pulkki lisäsi huomauttaen, että viruksen esiintyvyyttä tarkastellaan nyt myös jätevesissä.

Koronan tartuntapaine jatkuu hänen mukaansa Suomessa edelleen suurena, mutta sairastumiset näyttävät olevan lievempiä kuin ne olivat aiemmin.

Koronan aiheuttamaan tautiin on viime kuukausina kuollut erityisesti hyvin iäkkäitä, joista osalla ei ole ollut täyttä rokotesuojaa, tilaisuudessa kerrottiin.

Kolmas rokote on edelleen paras suoja

Asiantuntijoiden mukaan edelleen tärkein keino hillitä omikronaallon aiheuttamaa vakavaa tautia on kolmannen rokotuksen ottaminen.

Rokottamattomat ovat syys–joulukuun aikana päätyneet covid-19-tartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 14 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 27 kertaa todennäköisemmin kuin kaksi kertaa rokotetut. Kolmansien annosten ottamista suositellaan erityisesti 60 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville.

Viimeisen viikon aikana kolmannen rokoteannoksen kattavuus on kasvanut arviolta 6,7 prosenttiyksiköllä. Kattavuuden kasvu on jonkin verran hidastunut, sillä edellisen viikon aikana kolmannen annoksen kattavuus kasvoi 9,2 prosenttiyksiköllä.