Eduskunnan puhemies vaihtuu, kun nykyinen eduskunta kokoontuu viikon kuluttua viimeisille valtiopäivilleen ennen eduskuntavaaleja.
Tehtävää yli 1,5 vuotta hoitanut kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.) ilmoitti tänään aamulla, ettei hae jatkoa puhemiehen tehtävässä. Vehviläinen kertoi tiedotteessaan toivovansa, että keskustan eduskuntaryhmä asettaisi ehdolle kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.).
Vehviläinen valittiin puhemieheksi kesäkuussa 2020, kun silloinen puhemies Vanhanen siirtyi valtiovarainministeriksi. Kun Vehviläinen valittiin puhemieheksi, hän kertoi Vanhaselle, että tämän on myöhemmin mahdollista palata tehtävään. Valtiopäivien alku on Vehviläisen mukaan luonteva hetki vaihdokselle.
– Minusta se on oikein, että hänellä on sellainen mahdollisuus, Vehviläinen kertoo STT:lle.
Vehviläisen mukaan kyseessä ei ole yllätysratkaisu. Vehviläiselle oli tehtävän alusta asti selvää, ettei hän välttämättä jatka puhemiehenä koko vaalikautta, ja tästä puhuttiin myös Vanhasen kanssa.
Vanhanen kertoo STT:lle olevansa käytettävissä puhemieheksi, jos keskustan eduskuntaryhmä asettaa hänet ehdolle tehtävään. Vanhasen mukaan eduskunnan puhemiehen vaihtumisessa on kyse Vehviläisen ratkaisusta.
– Tiedän, että hänellä tämä pohdinta on ollut käynnissä. Arvostan tavattoman korkealle tätä elettä hänen puoleltaan, Vanhanen sanoo.
Muissa puolueissa ei vaihdosaikeita
Eduskunnan puhemiehistössä ei näillä näkymin odoteta muita henkilövaihdoksia.
Ensimmäisen puheenjohtajan paikka on SDP:llä. Ryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo, että hänen tiedossaan ainoana kiinnostuneena on nykyään tehtävää hoitava Antti Rinne, eikä ryhmässä ole käyty muuta keskustelua asiasta.
Perussuomalaisten Ville Tavio kertoo STT:lle suoraan, että toisen varapuhemiehen tehtävässä jatkaa Juho Eerola. Eerola on hänen mukaansa hoitanut tehtävää hyvin.
Kukin kolmesta ryhmästä tekee virallisen esityksensä ensi viikolla. Eduskunta valitsee uuden puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä helmikuun ensimmäisenä päivänä ensi viikon tiistaina.
Vanhanen toimi eduskunnan puhemiehenä nykyisen vaalikauden alussa vuoden verran, kunnes siirtyi valtiovarainministeriksi Katri Kulmunin (kesk.) luopuessa tehtävästä. Viime toukokuussa Vanhanen jäi pois hallituksesta, kun keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko otti valtiovarainministerin salkun itselleen.
Myös Vanhanen vahvistaa, että Vehviläinen oli kertonut hänelle aikeistaan jäädä pois puhemiehen tehtävästä.
– Itse asiassa silloin, kun hän suostui puhemieheksi, kun siirryin valtiovarainministeriksi (vuonna 2020), hän jo pohti ääneen tätä kysymystä ja kyseli myös omaa kiinnostustani, Vanhanen kertoo.
Korona leimasi puhemieskautta
Vehviläinen kertoo, että hänen kaudellaan koronapandemia on leimannut eduskunnan työskentelyä monella tavalla.
– Myös puhemiehenä olen joutunut käyttämään paljon aikaa siihen, että miten eduskunnan valtiopäivätyötä on voitu järjestellä niin, ettei tule isoja tarttumisaaltoja.
Koronan lisäksi työtä on leimannut sote-uudistus ja EU:n elvytyspaketti, johon liittyi usean päivän maratonistunto eduskunnassa. Vehviläisen mukaan vastaava istunto on edellisen kerran ollut ennen 1990-luvun puoliväliä ennen EU:hun liittymistä.
Myös Valtiontalouden tarkastusvirastoon liittyvä tarkastus ja sen edelliseen pääjohtajaan Tytti Yli-Viikariin liittyvät epäselvyydet ovat olleet poikkeuksellisia.
Vehviläinen kertoo, ettei ole pohtinut, millaisissa tehtävissä haluaisi jatkossa toimia kansanedustajuuden ohella.
– Nähtäväksi jää, minkälaisissa tehtävissä olen ensi viikon jälkeen.
Vehviläinen kertoo valottavansa alkusyksystä ilmestyvässä kirjassa laajemmin työtään puhemiehenä.