Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Suomi sai EU-komissiolta 271 miljoonan maksun elpymissuunnitelmaa varten

EU-komissio on maksanut Suomelle 271 miljoonan euron ennakkorahoituksen elpymissuunnitelman toteuttamista varten. Summa on 13 prosenttia Suomen koko rahoituksesta.

Suomen on kaikkiaan määrä saada elpymis- ja palautumissuunnitelman perusteella yhteensä 2,1 miljardin euron rahoitus. Kaikkiaan EU on jakamassa jäsenmaille 800 miljardia euroa investointien ja uudistusten sekä talouden rakennemuutoksen tukemiseen.

Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma hyväksyttiin lokakuun lopulla.

Seuraavat maksatukset riippuvat siitä, miten hyvin Suomi täyttää elpymissuunnitelmassa asetetut tavoitteet. Suomella on 140 tavoitetta ja välitavoitetta elpymisrahojen käyttöön. Komissio arvioi, että ohjelman myötä Suomeen saattaa syntyä jopa 8 000 uutta työpaikkaa.

Osa arvioidusta vaikutuksesta perustuu siihen, että vientivetoisena maana Suomi hyötyy siitä, että kaikki EU-maat elvyttävät yhtä aikaa.

Komissio hankkii rahoituksen pitkäaikaisilla joukkovelkakirjalainoilla. Suunnitelman mukaan tämän vuoden alkupuolella lasketaan liikkeelle 50 miljardia euroa lainoja.

Talouspolitiikasta vastaava komissaari Paolo Gentiloni kiitteli Suomen suunnitelmaa kunnianhimoiseksi ja uskoi sen auttavan Suomea toteuttamaan tavoite hiilineutraaliudesta vuonna 2035. Samalla se parantaa Suomen jo ennestään vahvaa digitaalista kilpailukykyä, hän arvioi.

– Pidän erityisen myönteisenä sitä, että Suomen suunnitelmassa painotetaan vahvasti sosiaalisia näkökohtia, kuten työllisyysasteen nostamista, nuorisotyöttömyyden vähentämistä ja sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen saatavuuden parantamista, Gentiloni sanoi tiedotteessa.