Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Venäläinen rahtikone lensi yllättäen Suomen Puolustusvoimien salaisten kohteiden yli – Yle: Tiedustelua tai mielenilmaus, Kanerva haluaa selvityksen

Venäläiset saattoivat viikonloppuna testata yllättävällä ylilennolla suomalaisviranomaisten reagointiherkkyyttä, uutisoi Yle.

Kyse oli venäläisestä rahtikoneesta, joka lensi ennalta arvaamatta läpi muun muassa Jyväskylän, jossa sijaitsee Ilmavoimien esikunta ja Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksen esikunta sekä osa Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksesta. Kohteet ovat strategisesti tärkeitä ja niiden tarkat tiedot pääosin salaisia.

Ylen haastattelemien sotilas- ja turvallisuusasiantuntijoiden mukaan kyse oli todennäköisesti venäläisestä tiedustelusta tai mielenilmauksesta liittyen Euroopan kiristyneeseen tilanteeseen.

Suomalainen turvallisuusasiantuntija tosin huomautti Ylelle, että kone oli tavallinen rahtikone ilman tiedustelun vaatimia antenneja ja sensoreita.

Ilmavoimat ei kommentoi, kävivätkö suomalaiset Hornet-hävittäjät tunnistamassa rahtikonetta.

Ylen mukaan kone lähti lauantaina Moskovasta kohti Murmanskia. Vienanmerellä rahtikone oli kuitenkin kääntynyt ja lentänyt pääosin 8,5 kilometrissä Keski-Suomen yli kohti Saksan Leipzigia. Reitin varrella oli myös Hallin sotilaslentoasema Jämsässä.

Ylen mukaan siviilikone oli saanut reitilleen luvan. Normaali lentoreitti Moskovasta Leipzigiin kulkee Baltian maiden eteläpuolelta.

Ylen aamussa haastateltu Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja Jukka Savolainen totesi, että autoritäärisissä valtioissa liikeyritykset joutuvat palvelemaan viranomaisten pyyntöjä.

– Mutta se saattoi olla myös testi, mitä tapahtuu, kun tällainen älytön reititys, joka maksaa kymmeniätuhansia extraa, tapahtuu. Että ehditäänkö siihen Suomessa esimerkiksi reagoida, Savolainen arvioi Ylellä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) olettaa Ylen haastattelussa, että Suomi pyytää Venäjältä selvityksen rahtikoneen liikkeistä.

– Kyllä se on sellainen asia, jossa me tulemme varmastikin edellyttämään jonkinlaisen selvityksen saamista, että miten näin on saattanut päästä tapahtumaan. Se ei voi olla ihan sattuman sanelemaa, Kanerva sanoi Yle Radio Suomen Päivässä.