James Webb -teleskooppi on avautunut täysin avaruudessa – yli kahdeksan miljardia euroa maksanut teleskooppi kuljetettiin avaruuteen kokoontaitettuna

Joulupäivänä avaruuteen laukaistu James Webb -teleskooppi on saatu avattua täysin, kertoi Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasa lauantaina alkuillasta Suomen aikaa.

Teleskooppi kuljetettiin avaruuteen kokoon taiteltuna, sillä se oli liian suuri mahtuakseen raketin nokkaan täyteen kokoonsa avattuna.

Nasan mukaan teleskoopin avautuminen on ollut vastaavista projekteista haastavin mitä on koskaan toteutettu, ja viimeisen peilipaneelin avautuminen oli merkittävä etappi.

Teleskoopin odotetaan keräävän uutta tietoa muun muassa maailmankaikkeuden alkuajoista.

Teknologisesti edistyksellinen James Webb maksoi yli kahdeksan miljardia euroa. Sen on tarkoitus toimia yli 31 vuotta sitten avaruuteen laukaistun Hubble-teleskoopin seuraajana.

James Webbin peili on halkaisijaltaan 6,5 metriä, eli se on yli kaksi kertaa leveämpi kuin Hubblen vastaava. Aiemmin tällä viikolla teleskooppi avasi 21 metriä pitkän aurinkosuojansa.

Teleskooppi laukaistiin Ariane 5 -kantoraketin mukana Ranskan Guayanasta kaksi viikkoa sitten. Sen on tarkoitus matkata noin 1,5 miljoonan kilometrin päähän Maasta niin kutsuttuun Lagrangen pisteeseen, jossa se kiertää Aurinkoa maapallon seurana.

Vaikka James Webb saavuttaa Lagrangen pisteen muutaman viikon kuluessa, sillä on vielä noin viisi ja puoli kuukautta asennusta jäljellä. Seuraaviin vaiheisiin kuuluvat optiikan kohdistaminen ja tieteellisten instrumenttien kalibrointi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut