Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

KKO piti Oulun soramonttusurman hovituomion ennallaan – yllyttäjä ja avunantaja voitiin tuomita murhasta, vaikka veljensä ampunut syyllistyi vain surmaan

Korkein oikeus (KKO) piti perjantaina ennallaan hovituomion Oulun Jäälin soramonttusurmasta lokakuussa 2018.

Kyseessä on tapaus, jossa aseistautunut mieskaksikko kuljetti kaksi veljestä soramontulle, missä he painostivat tai pakottivat toisen heistä ampumaan veljeään. Mies ampui veljensä kosketuslaukauksella niskaan. Tapahtumien taustalla oli kateisiin joutunut huume-erä, jota mieskaksikko oli perinyt veljeksiltä.

Veljensä ampunut Samuli Eino Oskari Heikkinen, 23, tuomittiin hovioikeudessa viiden vuoden vankeuteen surmasta. Surma on harvoin käytetty rikosnimike, joka tarkoittaa lieventävien asianhaarojen vallitessa tehtyä henkirikosta. Hovioikeus katsoi, että Heikkinen toimi pakkotilaa muistuttavassa tilanteessa.

Mieskaksikosta toinen sai tuomion yllytyksestä murhaan ja toinen avunannosta murhaan. KKO:n ratkaistavana oli, voitiinko heidät tuomita murhaan liittyvistä rikosnimikkeistä, vaikka päätekijä tuomittiin surmasta.

KKO katsoi, että toisin kuin veljensä ampunut mies, yllyttäjä ja avunantaja eivät toimineet painostuksen alaisina. Siksi heidän tekonsa ei ollut tehty lieventävien asianhaarojen vallitessa, KKO sanoi.

Näin ollen Harri Henrik Hietamäen, 26, elinkautinen vankeustuomio yllytyksestä murhaan ja Jimmy Johannes Leinosen, 26, yhdeksän vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeus avunannosta murhaan pysyvät voimassa.