Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tyynenmeren saariryhmä Uusi-Kaledonia äänesti jälleen itsenäistymistä vastaan

Tyynenmeren saariryhmä Uusi-Kaledonia torppasi jälleen itsenäistymisen Ranskasta viikonloppuna järjestetyssä kansanäänestyksessä. Lopullisten tulosten mukaan yli 96 prosenttia äänestäjistä äänesti itsenäistymistä vastaan.

Saariryhmä äänesti kolmatta kertaa kansanäänestyksessä, haluaako se pysyä osana Ranskaa. Kolme kansanäänestystä on peruja taannoisesta rauhansopimuksesta, jonka tarkoituksena oli vähentää jännitteitä saarilla.

Äänestysprosentti jäi alhaiseksi, sillä äänioikeuttaan käytti vain noin lähes 44 prosenttia äänioikeutetuista.

Syynä lienee se, että itsenäisyyden puolesta kampanjoivat ilmoittivat boikotoivansa äänestystä, koska heidän mielestään koronaviruspandemia estää oikeudenmukaisen äänestyksen järjestämisen. Itsenäisyyttä tukevat vaativat äänestyksen siirtoa syyskuulle.

Itsenäisyysliike on uhannut olla tunnustamatta äänestystulosta ja vedota YK:hon tuloksen hylkäämiseksi.

Saari strategisesti tärkeä valtataistelussa Kiinaa vastaan

Saariryhmä on yksi suurimmista Ranskalle kuuluvista ulkopuolisista alueista, ja sieltä tulee noin kymmenesosa maailman nikkelistä. Lisäksi Uusi-Kaledonia on strategisesti tärkeä Kiinan ja lännen valtataistelussa indopasifisella merialueella.

Noin 2 000 kilometrin päässä Australiasta sijaitsevassa Uudessa-Kaledoniassa on noin 185 000 äänestäjää ja noin 270 000 asukasta.

Ranska ei ottanut kantaa itse äänestykseen, mutta maan presidentti Emmanuel Macron kommentoi tulosta sen valmistuttua.

– Muutoksen aika on alkanut. Nyt olemme vapaita valinnasta joko kyllän ja ein välillä, joten meidän täytyy rakentaa yhteinen projekti, hän sanoi.

– Ranska on tänään kauniimpi, koska Uusi-Kaladonia päätti pysyä osana sitä, hän lisäsi.