Sää lauhtuu voimakkaasti koko maassa – jäinen tihkusade voi heikentää ajokeliä lauantaina

Perjantaina on edelleen pakkasta koko maassa. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Kyösti Suolanen / STT

Sää lauhtuu koko maassa loppuviikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan lauhtuminen alkaa jo torstaina maan länsiosassa.

– Nollan yläpuolelle lämpötila ei kuitenkaan nouse, mutta sää on lauhempaa kuin –10 astetta. Perjantainakin maan länsiosissa pakkanen pysyttelee 5–10 pakkasasteen välillä, päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Maan itäosassa sää lauhtuu niin ikään, mutta jonkin verran vähemmän. Itäosassa lämpötilan ennustetaan laskevan noin –10 asteen paikkeille perjantaina.

– Eteläisen ja Kaakkois-Suomen puoleisen virtauksen voimistuminen hillitsee jonkin verran myös kylmimpien lämpötilojen saavuttamista Lappia myöten. Perjantaina on edelleenkin pakkasta koko maassa, Lapissa puhutaan enää 10–15 asteen pakkasesta, Siiskonen sanoo.

Sunnuntaina lämpötila voi nousta nollan yläpuolelle myös Etelä-Lapissa

Lauantaina Suomea lähestyy sadealue ja lämmin rintama. Lämpötila on pakkasen puolella ja lunta sataa jonkin verran, mutta sateen joukossa voi tulla jäätävää tihku- ja vesisadetta.

– Se aiheuttaa ajokelille lauantaina huonontumista. Silloin on myös varoituksia voimassa. Tämän hetken ennusteen perusteella lauantaina tulisi erityisesti maan etelä- ja keskiosassa jonkin verran lumisadetta ja mahdollisesti jäätävää vesisadetta.

Sunnuntaina on edelleenkin odotettavissa lumisateita laajoilla alueilla Lappi mukaan lukien.

– Etelä- ja länsirannikolla lämpötiloissa päästäneen nollan tienoille tai mahdollisesti muutaman plusasteen puolelle.

Sade-ennuste on epävarma ensi viikon alun suhteen. Ensi viikko on huomattavasti kuluvaa viikkoa lauhempi.

Siiskosen mukaan lämpötila voi nousta nollan yläpuolelle Etelä-Lappia myöten. Nollarajan ulottuminen Lappiin on kuitenkin vielä tämän hetken ennusteiden perusteella epävarmaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut