THL: Suomessa on todettu kaksi uutta omikrontartuntaa – eivät liity aiempaan tartuntaketjuun

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 17 100 koronatartuntaa. Teemu Salonen / LEHTIKUVA

Eetu Halonen / STT

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tartunnat eivät THL:n mukaan liity Suomessa aiemmin todettuun omikronmuunnoksen tartuntaketjuun.

Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Tartunnan saaneet henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa.

Suomessa on todettu kaikkiaan yhdeksän omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronatartuntaa. Husin lisäksi tartuntoja on todettu Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Uutta omikronmuunnosta on maailmalla tavattu yhteensä 50 maassa. Ensimmäiset havainnot muunnoksesta tehtiin marraskuussa Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Hongkongissa.

Toistaiseksi suurin osa tartunnoista liittyy matkustamiseen

THL:n mukaan suurin osa raportoiduista tartunnoista liittyy matkustamiseen erityisesti eteläisen Afrikan maissa. Etelä-Afrikassa omikronin osuus uusista koronatapauksista on jo yli 70 prosenttia.

Euroopassa varmistettuja omikrontapauksia on 21 maassa. Suurin osa näistäkin tartunnoista liittyy matkustamiseen. Tästä huolimatta Tanska, Espanja, Britannia ja Belgia ovat raportoineet tapauksia, joissa ei ole selvää yhteyttä maiden ulkopuolelle. THL:n mukaan tämä viittaa siihen, että ainakin näissä maissa omikron leviää jo jonkin verran maan sisällä.

THL muistuttaa, että toistaiseksi ei tiedetä, aiheuttaako omikronmuunnos vakavampaa tautia kuin aiemmin maailmalla kiertäneet koronaviruskannat. Myöskään nykyisten rokotteiden tehosta omikronia vastaan ei ole vielä tietoa.

Lisäksi THL toteaa, että virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Uudet muunnokset voivat joko levitä ja syrjäyttää edellisiä virusmuotoja tai jäädä aiempien muunnosten jalkoihin.

1 542 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu tänään 1 542 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Viikko sitten samana päivänä raportoitiin 916 uutta koronatartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 17 100 tartuntaa, mikä on noin 3 800 enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

THL raportoi tiistaina yhdestä uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemantapauksesta. Kaikkiaan Suomessa on todettu pandemian aikana 1 384 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Useampi kuin yhdeksän kuollutta kymmenestä on ollut yli 60-vuotiaita. Ikäryhmässä todetut koronatartunnat muodostavat alle kymmenesosan kaikista Suomessa todetuista tartunnoista.

Hieman yli puolet tartunnoista on todettu 20–49-vuotiailla. Tämän ikäryhmän raportoidut koronaan liittyvät kuolemantapaukset kattavat noin kolme prosenttia kaikista Suomen koronakuolemista.

Pohjois-Pohjanmaalla suurin ilmaantuvuus

Viruksen valtakunnallinen ilmaantuvuus on 309 todettua tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdelta viime viikolta. Tätä edeltäviltä kahdelta viikolta ilmaantuvuusluku oli 240. Luvut ovat pyöristettyjä.

Alueellisesti tartuntoja on suhteessa eniten Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa ilmaantuvuusluku on kahdelta viime viikolta 674. Seuraavaksi eniten tartuntoja suhteessa asukaslukuun on Päijät-Hämeen (415) ja Pirkanmaan (388) sairaanhoitopiireissä.

Pienintä koronaviruksen ilmaantuvuus on puolestaan Kainuun (81), Vaasan (84) ja Keski-Pohjanmaan (93) sairaanhoitopiirien alueilla.

Kahdesti rokotettuja on Suomessa nyt noin 4,03 miljoonaa eli 82,2 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Vähintään yhden koronarokotteen on ottanut noin 4,26 miljoonaa ihmistä eli 87 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Kummankin annoksen rokotusmäärät ovat kasvaneet eilisestä muutamalla sadalla.

Yhteensä Suomessa on todettu pandemian aikana 196 180 koronavirustartuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut