Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa väärennettyjä sekä ylihintaisia tauluja myyneelle pariskunnalle – aiheuttivat ostajille yli 15 miljoonan euron vahingot

Korkein oikeus (KKO) ei myöntänyt valituslupaa laajassa taideväärennysjutussa tuomitulle pariskunnalle, joten näiden hovioikeudessa saama tuomio jää pysyväksi. Pariskunta sai helmikuussa hovioikeudessa vuosien vankeustuomiot muun muassa yli 30 törkeästä petoksesta.

Keräilijöille oli myyty väärennyksiä muun muassa Helene Schjerfbeckin, Wassily Kandinskyn, Reidar Särestöniemen, Henri Matissen, Auguste Renoirin, Rene Magritten, Ferdinand von Wrightin, Hugo Simbergin, Ellen Thesleffin ja Fernand Legerin teoksista.

Helsingin hovioikeuden mukaan väärennysten lisäksi kyse oli aitojen Schjerfbeckin, Albert Edelfeltin ja Maria Wiikin taulujen myymisestä ylihintaan. Tuomion mukaan selvään ylihintaan myytiin muun muassa Schjerbeckin Naiset haudalla tai Naiset haudan äärellä -maalaus. Teos kuuluu Schjerbeckin varhaiskauden tuotantoon ja on kopio Fra Angelicon kuuluisasta uskontoaiheisesta maalauksesta.

Maalaus oli myyty ostajalle 220 000 eurolla, vaikka sen käypä arvo olisi oikeuden selvityksen mukaan ollut 85 000 euroa. Ostajaa erehdytettiin antamalla vääriä ja harhaanjohtavia tietoja teoksen arvosta, tuomiossa sanottiin.

Kiistivät myyneensä tietoisesti väärennöksiä

Helsingin hovioikeus tuomitsi helmikuussa Reijo Seppo Henrikki Pollarin, 78, neljän vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen. Kati Marjatta Kärkkäinen, 49, tuomittiin kolmen vuoden vankeusrangaistukseen.

Pollari ja Kärkkäinen sanoivat, että eivät olleet tietoisesti myyneet väärennettyjä teoksia. Jälleenmyytyjä tauluja oli heidän mukaansa ostettu vain luotettavilta myyjiltä ja niiden aitoutta oli selvitetty parhaalla mahdollisella tavalla.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että rikokset olivat suunnitelmallisia. Pariskunta aiheutti oikeuden mukaan ostajille kaikkiaan noin 15,2 miljoonan euron vahingon, josta Pollarin osuudeksi katsottiin noin 8,4 miljoonaa.

Rikokset ajoittuvat pääosin vuosille 2006–2013. Jutun keskiössä on Kärkkäisen Helsingissä sijainnut taidegalleria Galerie Vision, joka meni sittemmin konkurssiin.

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa myöskään syyttäjille ja kahdelle muulle hovioikeudessa tuomitulle. Valituslupaa ei saanut esimerkiksi toimeksiantoja väärentämisiin antanut Eero Viljo Johannes Torttila, 63, joka tuomittiin hovioikeudessa kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen.

KKO:n mukaan neljän muun vastaajan valituslupahakemusten käsittelyä jatketaan myöhemmin. Kaksi heistä sai hovissa ehdolliset vankeustuomiot ja kaksi heistä tuomittiin menettämään omistamansa väärennetyt teokset valtiolle.