Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Viikonloppuna tuli ilmi ahdistelutapauksia taksissa – kuskin tarjoamat päihteet ovat hälytysmerkki, varoittaa Helsingin poliisi

Poliisin tietoon on tullut viikonlopulta kaksi tapausta, jossa taksikuskien epäillään ahdistelleen naisasiakkaitaan seksuaalisesti. Epäillyt rikokset tapahtuivat Helsingissä.

Ensimmäisessä tapauksessa nainen oli ottanut taksin päärautatieaseman kupeesta. Kesken matkan kuski oli alkanut kosketella häntä sopimattomasti. Nainen pelästyi ja hyppäsi ulos liikkuvasta autosta. Hän selvisi tilanteesta vähin fyysisin vammoin.

Toisessa tilanteessa kuski oli niin ikään kosketellut asianomistajaa sopimattomasti taksikyydin aikana. Lopuksi hän oli veloittanut kyydistä huomattavasti suuremman hinnan kuin oli aiemmin sovittu.

– On tärkeää, että epäillyistä seksuaalirikoksista tehdään ilmoitus poliisille. Parhaimmillaan rikosilmoitus epäillystä rikoksesta auttaa estämään uusia vastaavia tapauksia, kertoo rikostarkastaja Jari Koski.

Helsingin poliisi tiedotti marraskuun lopulla, että taksinkuljettajia on epäilty enenevissä määrin erilaisista seksuaalirikoksista viime vuosina. Kasvua on tapahtunut vuoden 2018 kesästä alkaen.

Marraskuun 7. päivään mennessä taksikuljettajista on tehty tämän vuoden aikana 23 rikosilmoitusta. Selvitys kattaa törkeät raiskaukset, raiskaukset, raiskauksen yritykset, pakottamiset seksuaaliseen tekoon ja seksuaaliset ahdistelut. Tapauksissa epäilty seksuaalirikos on tapahtunut taksimatkan yhteydessä ja rikoksesta epäilty on taksinkuljettaja.

Vuosina 2019–2021 tiedossa olevat seksuaalirikoksista epäillyt taksinkuljettajat ovat olleet pääosin kotoisin Lähi-idän ja Etelä-Aasian sekä Itä- ja Länsi-Afrikan alueilta. Yhdessä tapauksessa epäilty on ollut kotoisin Suomesta.

Helsingin poliisi muistuttaa, että olisi hyvä valita tunnetun yrityksen taksi.

– Riski joutua rikoksen uhriksi kasvaa, jos kuski vaikuttaa epämääräiseltä. Varoitusmerkkinä voi pitää esimerkiksi sitä, jos kuski houkuttelee kyytiin ilmaisilla päihteillä tai tarjoaa maksutonta matkaa, rikostarkastaja Koski kertoi.

Laki edellyttää, että taksissa on nähtävillä taksiluvanhaltijan nimi ja yhteystiedot, kuljettajan nimi ja hintatiedot. Poliisi korostaa, että valtaosa taksikyydeistä on edelleen turvallisia.