Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Esitys lobbarirekisteristä valmis – päättäjiin vaikuttaminen avoimemmaksi

Valtioneuvoston asettama parlamentaarinen ohjausryhmä ja asiantuntijatyöryhmä ovat luovuttaneet ehdotuksensa uudesta avoimuusrekisterilaista. Esitys lähtee nyt lausunnoille.

Mietinnössä esitetään rekisterin soveltamisalalle kolmea eri vaihtoehtoa. Se voisi koskea koko valtionhallintoa tai suppeammin eduskuntaa, ministeriöitä ja valtion virastoja tai pelkästään eduskuntaa ja ministeriöitä.

Niin kutsutun lobbarirekisterin tavoitteena on päätöksenteon läpinäkyvyyden parantaminen ja epäasiallisen vaikuttamisen torjunta.

Rekisteristä löytyvillä tiedoilla kansalaiset sekä vaikuttamistoiminnan kohteet saisivat kattavammin tietoa valtion tason päättäjiin vaikuttavista toimijoista sekä näiden intresseistä.

Rekisteröitäväksi lobbaukseksi katsottaisiin oikeushenkilöiden ja yksityisten elinkeinonharjoittajien suunnitelmallinen tai pitkäjänteinen vaikutustoiminta, jossa pitämällä yhteyttä poliittisiin päättäjiin ja virkamiehiin pyritään edistämään vaikuttamista harjoittavan etuja.

Velvoite liittyä lobbausrekisteriin koskisi siten muun muassa yrityksiä, elinkeinoelämän järjestöjä, ammattiliittoja ja muita etujärjestöjä sekä kansalaisjärjestöjä.

Tavanomainen asiointi jää soveltamisalan ulkopuolelle

Soveltamisalan ulkopuolelle jäisivät muun muassa tavanomainen asiointi viranomaisten luona, viranomaisen asettamiin työryhmiin ja kuulemisiin osallistuminen, satunnainen ja pienimuotoinen vaikuttamistoiminta, valtion omistajaohjaus tai puoluetoiminta.

Myös ruohonjuuritason kansalaistoiminta jätettäisiin avoimuusrekisterin soveltamisalan ulkopuolelle. Ruohonjuuritason toiminnalla tarkoitetaan sellaista toimintaa, joka on järjestäytymätöntä.

Avoimuusrekisteristä annettavan lain on määrä tulla voimaan vuonna 2023.

Korruptionvastainen järjestö näkee puutteita

Korruptionvastaisen kansalaisjärjestön Transparency Internationalin Suomen osasto pitää avoimuusrekisteriehdotusta tervetulleena lisänä kotimaisen päätöksenteon läpinäkyvyyden parantamiseen.

Järjestö näkee kuitenkin puutteita esityksessä, koska valtionhallinnon ulkopuolinen hallinto jää rekisterin ulkopuolelle. Järjestön mukaan esitys jättää useat lobbauksen kohteet etenkin alueellisella ja paikallisella tasolla huomioimatta.

Transparency huomauttaa myös, että sääntelyn rikkomisesta on säädettävä uskottavat sanktiot, jotta avoimuusrekisteriä voidaan pitää uskottavana.