Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yön uutiskooste | Eduskunta keskustelee oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista, kirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajat julkistetaan tänään, Ruotsi ottaa käyttöön koronapassin

Eduskunta keskustelee tänään perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjeteista. Vaihtoehtobudjettien esittelypuheenvuorojen jälkeen puheenvuoron käyttää valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Perussuomalaiset esitti vaihtoehtobudjetissaan reilun puolen miljardin euron leikkausta kehitysapuun ja vajaan 300 miljoonan säästöjä maahanmuuttoon liittyvistä menoista.

Kokoomus puolestaan esitti vaihtoehtobudjetissaan muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista siten, että tukisumma laskisi työttömyyden pitkittyessä.

Huono ajokeli jatkuu pohjoisessa ja idässä

Ilmatieteen laitos varoittaa mahdollisesta vaarallisesta ajokelistä Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, kun maan itä- ja pohjoisosissa ollut lumisadealue jatkaa matkaansa kohti pohjoista.

Eilisen kaltaisia vaarallisen ajokelin varoituksia ei tälle päivälle ole annettu. Merialueilla on voimassa kovan tuulen varoituksia ja jäätämisvaroituksia.

Eilisen aikana monet pelastuslaitokset kertoivat esimerkiksi ulosajoista vaikeissa liikenneolosuhteissa.

Maan etelä- ja keskiosissa sää on päivällä enimmäkseen poutainen.

Helsinki-Vantaan terminaali 2:n laajennusosa avautuu matkustajille

Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistunut terminaali 2 aukeaa tänään aamulla. Aamulennoille lähtevät matkustajat ohjataan kulkemaan uusien tilojen läpi noin puoli seitsemästä alkaen.

Laajennusosan ja nykyisen terminaalin kulkureitit yhdistetään yön aikana. Finavia kertoo työntekijöiden muun muassa vaihtavan satoja opasteita ja kylttejä. Finavia neuvoo matkustajia varautumaan kulkureittien muutoksiin saapumalla kentälle hyvissä ajoin, ja paikalla on myös opastusta.

Muutostyöt eivät ole vielä täysin valmiit, vaan töitä jatketaan vuoteen 2023 asti.

Slush alkaa tänään Helsingissä

Kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slush alkaa tänään Helsingissä. Tapahtuma järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen, sillä se peruttiin viime vuonna koronatilanteen vuoksi.

Tänä vuonna tapahtumaan odotetaan 8 000:ta osallistujaa, joista yli 3 000 on startup-yrittäjiä ja 1 500 sijoittajia.

Tapahtuman teema rakentuu yrittäjyyden uuden aikakauden ympärille.

Tänä vuonna Slushin lavalla nähdään muun muassa ohjelmistoyritys UiPathin perustaja-toimitusjohtaja Daniel Dines, maailman johtavan pääomasijoitusyhtiön Sequoian Euroopan osakas Luciana Lixandru sekä Googlen omistaman tekoälylaboratio DeepMindin operatiivinen johtaja Lila Ibrahim.

Kirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajat julkistetaan tänään suorassa televisiolähetyksessä

Tänään julkistetaan tämänvuotiset kirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajat. Voittaja valitaan kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden sarjoissa. Kussakin kategoriassa on ehdolla kuusi teosta.

Palkinnot jakaa Suomen Kirjasäätiö, ja jokainen palkinto on arvoltaan 30 000 euroa.

Voittajat julkistetaan suorassa televisiolähetyksessä Yle TV1:ssä ja Areenassa kello 19 alkaen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan valitsee tänä vuonna elokuvaohjaaja Zaida Bergroth, tietokirjallisuuden voittajan Miltton Oy:n varatoimitusjohtaja Katri Makkonen ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden voittajan futuristi, tietokirjailija Perttu Pölönen.

Brasiliassa vahvistettiin Latinalaisen Amerikan ensimmäiset omikrontartunnat

Brasiliassa Sao Paulon osavaltio on ilmoittanut kahdesta vahvistetusta omikrontapauksesta. Tartunnat ovat tiettävästi Latinalaisen Amerikan ensimmäiset vahvistetut omikrontapaukset.

Brittilehti Guardianin mukaan tartunnat liittyvät matkustukseen Etelä-Afrikasta.

Vahvistetuista omikrontartunnoista kertoneen Sao Paulon osavaltion hallinnon mukaan vahvistus saatiin näytteiden geneettisen sekvensoinnin myötä. (Lähde: AFP)

Kanada asetti lisää matkustuskieltoja leviävän omikronmuunnoksen takia

Kanada on estänyt matkustamisen maahan Egyptistä, Nigeriasta ja Malawista omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi. Kaikkiaan Kanada on nyt asettanut rajoituksia matkustamiselle kymmenestä Afrikan maasta.

Kanadan terveysministeri Jean-Yves Duclosin mukaan ulkomaalaiset, jotka ovat viettäneet aikaa tai matkustaneet rajoituksien kohteena olevien maiden kautta viimeisen kahden viikon aikana, eivät voi päästä Kanadaan.

Kanadassa havaittiin hiljattain maan ensimmäiset omikrontapaukset. Uutta koronavirusmuunnosta havaittiin kahdella vastikään Nigeriassa matkustaneella henkilöllä. (Lähde: AFP)

Ruotsi ottaa käyttöön koronapassin

Ruotsissa otetaan käyttöön koronapassi tänään.

Todistusta otetuista rokotuksista vaaditaan tästä päivästä lähtien sisätiloissa järjestetyissä yli sadan ihmisen kokoontumisissa. Tällaisia tapahtumia voivat olla esimerkiksi teatterinäytökset, konsertit, markkinat tai urheilutapahtumat.

Asiasta kertoi sosiaaliministeri Lena Hallengren eilisessä tiedotustilaisuudessa Expressen-lehden mukaan. (Lähde: TT)

Yhdysvalloissa terveysasiantuntijapaneeli suosittelee Merckin koronaviruspillerin käyttöä

Yhdysvalloissa hallinnon nimittämä terveysasiantuntijapaneeli on antanut tukensa Merck-lääkeyhtiön koronaviruslääkkeen käytölle aikuisilla korkean riskin potilailla. Tuki lääkkeelle meni paneelissa niukasti läpi.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) odotetaan pian antavan luvan lääkkeen hätäkäyttöön. Sen jälkeen lääkettä voisi saada reseptillä apteekeista.

Merck tunnetaan Yhdysvaltojen ja Kanadan ulkopuolella nimellä MSD. (Lähde: AFP)