Omakannan käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti

Terveystiedot: Omakantaan kirjatut hoitotiedot voivat myös hämmästyttää.

Omakanta-palvelun käyttö on loppusyksyn aikana kasvanut räjähdysmäisesti. Sirpa Repo

Sari Vanninen

Omakanta-palvelun käyttö on loppusyksyn aikana kasvanut räjähdysmäisesti. Syyskuussa Omakantaan kirjauduttiin vajaat 3,5 miljoonaa kertaa, mutta lokakuussa määrä oli jo reilut 4,5 miljoonaa. Eri käyttäjien määrä kasvoi kuukaudessa noin 1,4 miljoonasta lähes 1,9 miljoonaan.

Viime vuonna kirjautumisia Omakantaan oli keskimäärin 2,4 miljoonaa kuukaudessa.

Käytön kasvulle on selkeä syy: Omakantaan talletettava korona­todistus, joka lokakuun puolivälistä lähtien on lain mukaan toiminut myös koronapassina.

– Tänä vuonna tähän mennessä Omakannassa on käynyt noin 400 000 käyttäjää enemmän kuin viime vuonna. Osa näistä käyttäjistä on ihan uusia, kertoo Kelan Kanta-palvelujen liiketoiminnan asiantuntija Mari Holmroos.

Käyttäjämäärän kasvu on heijastunut myös Kanta-palvelujen asiakaspalveluun.

– Kaiken kaikkiaan meille tulee paljon aiempaa enemmän kysymyksiä, mutta niistä noin 60 prosenttia koskee koronatodistusta ja sen käyttöä. Reseptien uusimisesta kysytään yhä paljon mutta myös terveystietojen sisällöistä ja niihin mahdollisesti liittyvistä virheistä, Holmroos kertoo.

Omakanta-palvelu saattaa yllättää käyttäjät tietojen määrällä ja joskus myös laadulla. Siellä näkyvät kunkin hoitotiedot, tutkimustulokset ja reseptit viime vuosilta.

Toimitukseen otti yhteyttä henkilö, joka oli harmistunut nähdessään hänestä lääkärikäynnillä tehdyt kirjaukset Omakannassa. Sinne oli kirjattu kaikki mahdolliset tiedot, jotka henkilö oli avoimesti lääkärille kertonut, mutta joista kaikki eivät hänen mielestään olleet oleellisia hoidettavan vaivan kannalta. Näitä olivat esimerkiksi perhesuhdetta koskevat kirjaukset.

Omakannassa näkyvät potilaan hoitotiedot ovat samoja, jotka lääkäri tai hoitaja kirjaa terveydenhuollon yksikön omaan potilastietojärjestelmään. Sieltä tiedot siirtyvät Kanta-palvelujen potilastiedon arkistoon.

– Sama merkintä näytetään Omakannassa, joka potilaasta lain mukaan pitää kirjata potilasasiakirjaan. Sinne pitää kirjata potilaan hyvän hoidon järjestämisen ja seurannan kannalta kaikki tarpeellinen ja riittävä tieto, Holmroos selventää.

Tietojen kirjaamisessa näkyy ammattilaisen kädenjälki. Joku kirjaa lyhyesti ja ytimekkäästi, joku toinen pitkästi ja laveasti. Holmroosin mukaan tietoja kirjaavan hoitohenkilöstön pitää osata arvioita, mikä on olennaista ja riittävää tietoa.

– Se on olennainen osa terveydenhuollon ammattilaisten koulutusta. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa asiasta tarkemmin ja järjestää koulutuksia.

Potilastietojen kirjaamiseen on tarjolla myös oppaita eri ammattiryhmille.

Kanta-palveluun tietoja on tallennettu vuodesta 2010 lähtien, jolloin sinne alettiin tuoda reseptitietoja. Tietojen tallentaminen alkoi julkisesta terveydenhuollosta ja on sittemmin laajentunut myös yksityiseen terveydenhuoltoon. Nyt Kantaan tuodaan hammashoidon tietoja ja jatkossa myös sosiaalihuollon tietoja.

Tiedot säilyvät Kanta-palvelussa pitkään. Reseptikeskukseen tallennettuja sähköisen reseptin tietoja säilytetään lain määräämät 22,5 vuotta. Potilasasiakirjalle kirjattujen potilastietojen säilytysaika on 12 vuotta potilaan kuolemasta tai, jos siitä ei ole tietoa, 120 vuotta potilaan syntymästä.

Arkaluonteisiakaan tietoja ei voida Kanta-järjestelmästä edes pyynnöstä poistaa.

Toimitukseen yhteyttä ottanut henkilö olikin huolissaan, että hänestä kirjatut tiedot ovat ”nyt siellä ikuisesti kaikkien hammaslääkäreidenkin nähtävissä, puhumattakaan kaikista muista terveydenhuoltoalan uteliaista ammattilaisista, jotka ovat naapureita, perhetuttuja tai vähemmän tuttuja”.

Mari Holmroos rauhoittelee; Kantaan tallennettujen tietojen käyttö on tarkasti säädeltyä.

– Kanta-palveluun tallennettuja tietoja voivat käyttää vain sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt, jotka kirjautuvat sinne ammattikortilla. Tietojen käyttö edellyttää hoitosuhdetta, ja tietojen katselun pitää olla olennaista hoidon kannalta. Lisäksi kaikista tietojen katsojista kirjautuvat lokitiedot, ja käyttäjät ovat tunnistettavissa, Holmroos kertoo.

Holmroosin mukaan on tosi harvinaista, että Kanta-palveluun tallennettuja tietoja katsottaisiin vain uteliaisuudesta, koska kaikista käyttäjistä jää jälki.

Lähteenä käytetty myös kanta.fi-verkkosivustoa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut