HS: Ratkaisevan vihjeen Perttu Nousiaisen olinpaikasta antoi sotarikoksia tutkiva kunnallispoliitikko

Perttu Nousiainen kuvattuna vuonna 2013. Kai Jäderholm

Henna Sotamaa-Leino / Uutissuomalainen

Nuorisosäätiön entisen hallituksen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen katoamista selvittäneet Helsingin Sanomien toimittajat saivat Nousiaisen olinpaikasta ratkaisevan vihjeen yllättävältä taholta. Genevessä toimivan Justice Rapid Response -järjestön toiminnanjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok.) Nina Suomalainen oli kohdannut Perttu Nousiaisen näköisen miehen Verbierissä, kertoo Helsingin Sanomat.

Nousiaisen katoamisesta kertova juttu julkaistiin marraskuun alussa, ja maanantaina 15. marraskuuta Nina Suomalainen soitti toimittajille.

Helsingin Sanomien mukaan Suomalainen oli paria päivää aikaisemmin matkustanut viikonlopun viettoon Verbierin lähes autioon hiihtokeskukseen. Siellä hän oli tavannut Lumi-ravintolassa kaksi suomalaista miestä ja keskustellut heidän kanssaan useita tunteja. Miehet olivat esittäytyneet Mikko Henttoseksi ja Tommy Koskeksi.

Jälkikäteen Suomalaista alkoi askarruttaa muutama epäloogisuus miesten puheissa. Kun hän googlasi miesten nimet, Mikko Henttosen nimi löytyi HS:n marraskuun alussa julkaisemasta Nuorisosäätiö-jutusta. Samassa jutussa oli kuva Perttu Nousiaisesta.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että no mutta tämähän on se tyyppi, jonka just tapasin. Mutta sitten tuntui, että miten voisi olla, kun se tyyppi baarissa ei tuntunut mitenkään arastelevan juttelua ja tarinoiden kertomista. Se tuntui tosi epäloogiselta, Suomalainen kertoo Helsingin Sanomissa.

Helsingin Sanomien mukaan Suomalainen ei ollut asiasta niin varma, että olisi kehdannut informoida viranomaisia. Niinpä Suomalainen otti yhteyttä HS:n toimittajiin.

Kun HS:n toimittajat yhdistelivät muualta kuultuja vinkkejä ja yksityiskohtia, päättivät he lähteä etsimään Nousiaista. Verbierissä he kohtasivat Nousiaisen, joka päätti lopulta palata vapaaehtoisesti Suomeen.

Helsingin käräjäoikeus määräsi Nousiaisen lauantaina tehostettuun matkustuskieltoon. Häntä epäillään todennäköisin syin raskaista talousrikoksista säätiön toimintaan liittyen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut