Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

EU-komissio ehdottaa koronarokotustodistuksen voimassaoloksi yhdeksää kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen

EU-komissio ehdottaa, että EU:n koronarokotustodistus olisi voimassa yhdeksän kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Tästä eteenpäin todistus ei enää olisi voimassa ilman kolmatta rokoteannosta.

Tehosteannoksen vaatiminen johtuu siitä, että tutkimusten mukaan rokotteen suoja alkaa hiipua muutaman kuukauden jälkeen. Euroopan tartuntatautivirasto ECDC on suositellut kolmannen annoksen antamista, kun toisesta annoksesta on kulunut kuusi kuukautta. Yhdeksän kuukauden aikaikkuna antaisi siis maille muutaman kuukauden aikaa tehosterokotteiden järjestämiseen.

Muutamat Euroopan maat, kuten Ranska, Saksa ja Kreikka, ovat muuttamassa omaa määrittelyään niin, että vaaditaan kolmas annos, jotta henkilön katsotaan saaneen täyden rokotussarjan.

EU:n koronatodistus on ollut käytössä heinäkuusta asti, ja se on helpottanut matkustamista EU:n sisällä. Todistus toimii muun muassa rajanylityksissä todisteena siitä, että sen haltija on saanut täydet koronarokotukset tai tuoreen negatiivisen koronatestituloksen tai toipunut koronataudista.

Todistus toimii myös koronapassina Suomen sisällä.

Liikennevalomalliin uudistuksia

Komissio myös suosittelee matkustamisrajoituksissa siirtymistä yksilökohtaisempaan lähestymiseen. Komission ehdotuksessa EU:n digitaalisen koronatodistuksen haltijaa eivät EU:n sisällä matkustaessa koskisi muut vaatimukset esimerkiksi testeistä tai karanteeneista.

EU-maiden koronatilannetta kuvaavaa "liikennevalomallia" muokattaisiin niin, että siinä otetaan huomioon tartuntatilanteen lisäksi rokotustilanne ja testausmäärät.

Uuden liikennevalomallin puitteissa erityisen korkean koronariskin alueilta matkustamista kehotettaisiin välttämään. Näiltä alueilta saapuvilta matkustajilta, jotka eivät ole saaneet rokotetta tai sairastaneet koronatautia, vaadittaisiin ennen lähtöä tehtyä testiä ja saapumisen jälkeistä karanteenia.

Matkustusrajoituksiin sisällytettäisiin poikkeukset esimerkiksi välttämättömästä matkustamisesta.

Komission uudet suositukset tulisivat voimaan 10. tammikuuta. Ehdotus tarvitsee hyväksynnän sekä EU-parlamentilta että jäsenmailta.

Matkustusrajoitusten odotetaan olevan asialistalla joulukuun EU-huippukokouksessa.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.