Koronapassia vaadittu yleisötilaisuuksissa lainvastaisesti myös työntekijöiltä – EK ajaa työpaikoille vauhdilla koronapasseja korjaamaan epäsuhtaa

Lain mukaan toiminnanharjoittaja ei voi edellyttää koronapassia työntekijöiltä. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Saila Kiuttu / STT

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, pitäisikö hoitajilta ja lääkäreiltä edellyttää koronarokottautumista potilaiden turvallisuuden nimissä. Myös esimerkiksi ravintola-alan työntekijät ovat hyvin läheisissä tekemisissä monien ihmisten – ja näiden ruokien – kanssa. Kuinka suuri osa ravintolatyöntekijöistä on rokottautunut?

– Hirveän laajaa näkemystä meillä ei ole, mutta asia ei ole noussut merkittävänä ongelmana esiin, arvioi Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Työntekijöitä edustavalla Palvelualojen ammattiliitolla (PAM) ei myöskään ole tietoa rokotuskattavuudesta.

– Sellainen mielikuva on, että palveluammatissa, jossa kohdataan ihmisiä, kattavuus on varsin korkea, arvelee neuvontapäällikkö Juha Ojala.

Lain mukaan työntekijää ei voi velvoittaa kertomaan rokotustilanteestaan, mutta laki ei rajoita keskustelua koronarokotteesta.

Maan hallitus pohtii parhaillaan, onko koronapassin käyttöä syytä laajentaa niin, että passia voitaisiin edellyttää työpaikoilla. Tarkoituksena on käynnistää valmistelu kolmikantaisesti työmarkkinaosapuolten kanssa. Valmisteluun liittyy muun muassa perustuslaillisia ja työoikeuteen liittyviä kysymyksiä.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on esittänyt, että koronapassin edellyttäminen tehdään lakimuutoksella mahdolliseksi kaikkialla työelämässä. Lainsäädäntö pitäisi EK:n mielestä valmistella mahdollisimman pian.

– Hotelli- ja ravintola-alan tehtävistä pääosa on juuri sellaisia, joissa lakia voitaisiin soveltaa, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala.

PAM: Työntekijälle ei saa tulla seurauksia

Tällä hetkellä kahdellatoista alueella on voimassa ravintolarajoituksia, joiden vaihtoehtona ravintola voi edellyttää asiakkailta koronapassin käyttöä. Maran toimitusjohtaja Lapin mukaan järjestölle tulee jatkuvasti kysymyksiä siitä, miksei työntekijöiltä vaadita passia, kun asiakkailta sitä vaaditaan.

– Kun kerran valtioneuvosto on katsonut, että tarvitaan koronapassia asiakkaille, tilanne, jossa passia ei ole henkilöstöllä, on tietysti vähän epätyydyttävä, Lappi sanoo.

Myös EK:sta tilanne on ristiriitainen.

– Sen takia ajamme tätä koronapassia työpaikoille, koska eittämättä asiaan liittyy epäsuhta. Asiakkailta voidaan vaatia passia mutta työntekijöiltäkö ei? Eikä ravintola- ja hotelliala ole ollenkaan ainut ala, jossa on riski vaarantaa asiakkaita ja työkavereita, Oksala sanoo.

PAMin tietoon on tullut tapauksia, joissa on kysytty tietoa työntekijän rokottautumisesta niin, että työntekijä on kokenut sen painostuksena.

– Esimerkiksi työntekijää on pyydetty allekirjoittamaan, että on saanut rokotuksen, jotta seuraavana päivänä saa mennä töihin, Ojala kertoo.

PAMin Ojala korostaa, että työntekijän kertomatta jättämisestä ei saa seurata mitään toimenpiteitä.

Mara: Asiakasyritykset vaatineet koronapassia

Aluehallintovirastot ovat joillakin alueilla määränneet viime viikkoina rajoituksia myös yleisötilaisuuksiin. Tapahtuman järjestäjä voi rajoitusten sijaan edellyttää koronapassia osallistujilta ja asiakkailta.

Lain mukaan toiminnanharjoittaja ei voi edellyttää koronapassia työntekijöiltä. Maran mukaan joissakin tilanteissa asiakasyritykset, jotka järjestävät tilaisuuksia, ovat kuitenkin edellyttäneet, että kaikilla tapahtumaan tulevilla ravintola- ja tapahtuma-alan työntekijöillä ja alihankkijoiden työntekijöillä on koronapassi.

– Tilanne on täysin kestämätön, jos vaatimus asiakasyritykseltä on ehdoton. Tämä on uusi tilanne, josta on jollain tavalla selviydyttävä, hän sanoo.

Lapin mukaan yksi ratkaisukeino näissä tilanteissa on kysyä työntekijältä passia, ja jos tämä kieltäytyy kertomasta, pyrkiä siirtämään hänet esimerkiksi muihin tehtäviin.

–Ihmiset ovat kyllä ymmärtäneet tilanteen, koska kyse on heidän työpaikoistaan.

EK:n Oksalan mukaan tilanne on haastava yritykselle, joka tuottaa esimerkiksi ruoka- tai cateringpalvelua, jos sillä ei ole oikeutta edellyttää koronapassia työntekijöiltään.

PAMista korostetaan, että kahden yrittäjän välisessä sopimuksessa pätevät samat pelisäännöt rokotustiedon suhteen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut