Viides korona-aalto ryöpyttää Ranskaa – koronatilanne näyttää synkältä monissa Keski-Euroopan maissa

Ranskassa vaaditaan koronapassia ravintoloissa, kahviloissa ja monissa kulttuurikohteissa. HETA HASSINEN / LEHTIKUVA

STT–AFP

Viidennen aallon koronavirustartunnat lisääntyvät Ranskassa hälyttävää vauhtia, maan hallitus kertoi sunnuntaina. Uusien koronatapausten päivittäinen määrä on lähes kaksinkertaistunut viimeisen viikon aikana.

– Viides aalto alkoi salamannopeasti, hallituksen tiedottaja Gabriel Attal sanoi medialle.

Terveysviranomaisten mukaan uusien koronatapausten seitsemän päivän keskiarvo oli lauantaina noin 17 000, kun se viikkoa aiemmin oli alle 1 000.

Toistaiseksi suuret tartuntamäärät eivät ole johtanet koronapotilaiden tulvaan sairaaloissa. Viranomaisten mukaan sairaanhoidon maltillinen kuormitus on korkean rokotusasteen ansiota.

Lauantaina Ranskan sairaaloissa oli noin 8 000 potilasta koronaviruksen takia, heistä runsaat 1 300 tehohoidossa.

Ranskassa vaaditaan koronapassia ravintoloissa, kahviloissa ja monissa kulttuurikohteissa. Tiedottaja Attalin mukaan Ranskan hallitus pysyy päätöksensä takana kohdistaa rajoitustoimet ensisijaisesti rokottamattomaan väestöön.

Myös Saksan ja Itävallan koronatilanne pahenee

Koronatilanne Keski-Euroopassa on pahentunut rajusti viime aikoina. Saksassa rekisteröitiin torstaina yli 65 000 uutta koronatartuntaa, mikä on suurin määrä koko pandemian aikana. Torstaina alkoi myös rokottamattomia koskeva koronasulku, joka koskee muun muassa ravintoloita ja kulttuuritapahtumia.

Saksan synkät tartuntalukemat pakottivat Baijerin osavaltion perumaan perjantaina kaikki tämänvuotiset joulumarkkinansa. Osavaltion pääkaupungin Münchenin joulumarkkinoilla käy normaalisti kolmisen miljoonaa ihmistä. Joulumarkkinoiden lisäksi yökerhot ja baarit menevät kiinni.

Itävalta ottaa maanantaina käyttöön kaikkia koskevan koronasulun ja aikoo tehdä koronarokotuksista pakollisia helmikuusta lähtien. Liittokansleri Alexander Schallenberg kertoi EU:n tämän hetken tiukimmista koronatoimista perjantaina.

Itävallassa alkoi jo viime maanantaina vain rokottamattomia koskeva koronasulku. Ensi viikolla sulku kuitenkin laajenee koskemaan myös rokotettuja ja koronataudin sairastaneita. Kotoa saa poistua vain hyvästä syystä, kuten ruokaostoksille tai harrastamaan liikuntaa. Koronasulku kestää alustavasti 10 päivää.

Itävallassa todettiin torstaina ennätykselliset yli 15 000 uutta tartuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut