Yön uutiskooste | Lämpimämmät talvet ovat helpottaneet lintujen talvehtimista, Britannia vaatii Kiinalta todistusta tennistähden olinpaikasta, Meksikossa viranomaiset löysivät 600 siirtolaista pakkautuneena puoliperävaunuihin

Suomessa talvehtivien lintujen määrä on kasvanut suuresti 2000-luvulla talvien lämpenemisen myötä. Etenkin talvehtivien vesilintujen määrä on moninkertaistunut lyhyessä ajassa, kerrotaan suojelujärjestö BirdLife Suomesta.

Talvien lämpenemisestä on ollut linnuille paljon hyötyä, koska lämpiminä talvina ravintoa on paremmin tarjolla ja lintujen energiaa kuluu vähemmän lämmöntuottoon. Kovilla pakkasjaksoilla lintujen kuolleisuus on aina suurin.

Linnuille yleisesti ottaen helpoimpia ovat sellaiset leudot talvet, joihin ei liity suuria lämpötilan vaihteluita. Lämmin alkutalvi ja keskellä talvea nopeasti tulevat pakkaset on monelle linnulle vaikea yhdistelmä.

Talviruokinta auttaa monia lintuja selviämään talven yli.

Vihreät julkistaa aluevaaliohjelmansa, Li Andersson pitää linjapuheen

SDP:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton puolue-elinten kaksipäiväiset kokoukset jatkuvat tänään.

Vihreät julkistaa puoluevaltuuskuntansa kokouksen yhteydessä tänään aluevaaliohjelmansa. Vasemmistoliiton puoluevaltuustossa puolestaan kuullaan tänään puolueen puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin linjapuhe.

Myös SDP:n puoluevaltuusto jatkaa tänään kokoustaan Oulussa ja keskustan puoluevaltuusto Rovaniemellä.

Britannia vaatii Kiinalta varmennettavissa olevaa todistusaineistoa tennistähden olinpaikasta

Britannia vaatii Kiinaa tarjoamaan varmennettavissa olevaa todistusaineistoa tennistähti Peng Shuain turvallisuudesta ja olinpaikasta. Pengin olinpaikasta ei ole täyttä varmuutta.

Kiinan valtiollinen media julkaisi lauantaina Twitterissä kaksi videopätkää tennispelaajasta. Videoissa Peng muun muassa jutustelee ihmisten kanssa päivällisellä.

Videoiden aitoutta ei ole kyetty varmentamaan.

Peng katosi pian sen jälkeen, kun hän syytti kuun alussa Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Britannian ulkoministeriö painotti, että kaikilla pitäisi olla mahdollisuus avata suunsa ilman pelkoa seurauksista. (Lähde: AFP)

Meksikolaisviranomaiset löysivät noin 600 siirtolaista, jotka olivat olleet pakkautuneena kahteen puoliperävaunuun

Meksikolaisviranomaiset ovat löytäneet noin 600 siirtolaista, jotka olivat olleet pakkautuneena kahteen puoliperävaunuun. Asiasta kertovat maan viranomaiset.

Siirtolaisten joukossa oli 145 naista ja 455 miestä kaikkiaan 12 maasta. Valtaosa pelastetuista oli Keski-Amerikasta, mutta joukossa oli myös siirtolaisia Afrikasta ja Intian niemimaalta.

Paikallisen ihmisoikeusviranomaisen edustajan mukaan siirtolaiset olivat pakkautuneena kahteen puoliperävaunuun. Hänen mukaansa joukossa oli myös lapsia ja raskaana olevia naisia. Lisäksi hän kertoi nähneensä vaunuissa olleen myös sairaita. (Lähde: AFP)

Kanadan länsiosia kurittaneissa tulvissa kuollut neljä ihmistä – ainakin yksi edelleen kateissa

Kanadan länsiosia kurittaneissa tulvissa kuolleiden määrä on noussut neljään, kertovat paikalliset viranomaiset.

Brittiläisessä Kolumbiassa satoi sunnuntaina ja maanantaina ennätyksellisen paljon, minkä seurauksena tulvat ja maanvyöryt katkaisivat liikenneyhteydet.

Maanantaina naisen ruumis löytyi läheltä valtatietä, jonka maanvyörymä oli pyyhkäissyt mukanaan. Lauantaina Kanadan ratsupoliisi puolestaan vahvisti, että aiemmin kadonneeksi ilmoitettujen kolmen miehen ruumiit olivat löytyneet.

Ratsupoliisin edustajan mukaan viranomaiset etsivät edelleen yhtä miestä, mutta sää ja olosuhteet etsintäpaikalla ovat haitanneet etsintöjä. (Lähde: AFP)

Chileläiset valitsevat poliittisesti kahtiajakautuneissa vaaleissa presidentin ja parlamentin

Chilessä kansalaiset suuntaavat tänään vaaliuurnille valitsemaan maalle uutta presidenttiä ja parlamenttia.

Vaaleja on luonnehdittu poliittisesti jakautuneimmiksi sitten 1990-luvun vaihteen, jolloin Chile palasi diktaattori Augusto Pinochetin vallasta demokratian tielle.

Presidenttikandidaatteja on seitsemän, joista mielipidemittauksia on johtanut laitaoikeistolainen Jose Antonio Kast. Hänen vahvin haastajansa on entinen opiskelijajohtaja, vasemmiston 35-vuotias Gabriel Boric.

Jos yksikään presidenttiehdokkaista ei kerää äänestyksessä yli puolia äänistä, järjestetään toinen kierros joulukuun 19. päivä.

Carolina vei voiton tehtyään maaleja vuorovedoin Los Angelesin kanssa – Aho ja Kotkaniemi maalien makuun

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes on vienyt 5–4-voiton Los Angeles Kingsistä. Maalittoman päätöserän edellä joukkueet tekivät ensimmäisten kahden erän aikana maaleja vuorovedoin.

Carolinan voitto varmistuikin jo toisen erän viimeisellä minuutilla, kun Martin Necas iski kiekon Los Angelesin verkkoon.

Hurrikaanien riveissä loistivat myös suomalaishyökkääjät Sebastian Aho ja Jesperi Kotkaniemi, jotka heiluttivat kumpikin verkkoa ottelun toisessa erässä. Aho nappasi lisäksi syöttöpisteen osallistuttuaan joukkueensa avausmaalin rakentamiseen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut