Yön uutiskooste | Osa suomalaismiehistä kokee, ettei kelpaa parisuhteeseen, Levillä uhkaava rakennuspalo huoneistohotellissa, Yhdysvalloissa oikeuspäätöksen pelätään johtavan levottomuuksiin

Tuoreessa väitöstutkimuksessa on selvitetty, miksi joidenkin suomalaismiesten on vaikea löytää kumppania. Tutkimuksen mukaan 25–64-vuotiaat miehet yhdistävät tahattomaan sinkkuuteensa sekä itsestään johtuvia että ulkoisia tekijöitä.

Itsestä johtuvia syitä ovat esimerkiksi kokemukset kelpaamattomuudesta. Osa vastanneista suomalaismiehistä koki, ettei kelpaa parisuhteeseen. Kelpaamattomuuden tunne on pahimmillaan voinut alkaa jo lapsuudessa.

Ulkoisia tekijöitä sen sijaan ovat esimerkiksi ajatukset potentiaalisten kumppanien vaativuudesta.

Sinkkuutta on tutkinut Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Anu Kinnunen.

Levillä uhkaava rakennuspalo huoneistohotellissa – noin 60 ihmistä evakuoitiin, yksi loukkaantui lievästi

Kittilän Levillä syttyi alkuyöstä uhkaava rakennuspalo kaksikerroksisessa huoneistohotellissa, kertoo Lapin pelastuslaitos. Hotellista evakuoitiin noin 60 ihmistä, jotka pääsivät päivystävän palomestarin mukaan poistumaan itse rakennuksesta.

Yksi henkilö loukkaantui lievästi hengitettyään savukaasuja.

Yksi päätyhuoneisto yläkerrasta tuhoutui palomestarin mukaan jossakin määrin, mutta muu hotelli pystyttiin säästämään.

Huoneistoja on kaikkiaan 42, joista yksi on nyt palon myötä asetettu käyttökieltoon. Hotellin asukkaat pääsevät muuten palaamaan huoneistoihinsa.

Pelastustyöt olivat aamukolmen aikoihin saatu päätökseen ja poliisin on määrä aloittaa tutkinta syttymissyystä maanantaina.

Neljän suurimman hallituspuolueen puolue-elimet kokoontuvat viikonloppuna

Politiikan saralla on luvassa vilkas viikonloppu, kun neljän suurimman hallituspuolueen puolue-elimet pitävät kokouksensa.

SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu syyskokoukseensa Ouluun, missä on tänään ohjelmassa muun muassa puolueen aluevaaliohjelman julkistaminen sekä puheenjohtaja Sanna Marinin poliittinen tilannekatsaus.

Keskustan puoluevaltuusto puolestaan kokoontuu syyskokoukseensa Rovaniemelle, missä kuullaan tänään puheenjohtajan Annika Saarikon poliittinen katsaus.

Vihreiden puoluevaltuuskunta ja vasemmistoliiton puoluevaltuusto puolestaan kokoontuvat Helsingissä.

Useat kaupungit avaavat joulukautensa tänään

Useat kaupungit ympäri maan virittäytyvät tästä päivästä alkaen joulun tunnelmaan. Joulunavaus tapahtuu tänään muun muassa Espoossa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Kokkolassa, Lahdessa, Porvoossa ja Rovaniemellä.

Joulunavaustapahtuman sisältö vaihtelee paikkakunnittain. Tavanomaisesti tapahtumissa avataan joulutori ja juhlavaloja sytytetään. Myös joulupukki on yleinen vieras joulunavauksissa.

Suurista kaupungeista Helsinki, Tampere ja Turku järjestävät joulunavaustapahtumansa ensi viikonloppuna.

Suomen ensimmäinen joulunavausjuhla vietettiin vuonna 1949 Helsingin Aleksanterinkadulla.

Viikko vaihtuu kylmenevässä säässä

Viikonvaihde on kylmä, ja lunta voidaan nähdä alkuviikosta Etelä-Suomea myöten, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi.

Lauantaina etelässä ollaan vielä noin viisi astetta nollan yläpuolella, mutta sunnuntaina pohjoinen ilmavirtaus vallitsee jo koko maassa. Sää on enimmäkseen poutainen, mutta joitain lumikuuroja voi esiintyä.

Maanantain vastaisena yönä ilma kylmenee entisestään. Etelässä ollaan noin kolmessa pakkasasteessa ja pohjoisessa voi olla jopa 20 asteen pakkasia.

Tiistaina saapuva sadealue voi tuoda lumisadetta myös eteläiseen Suomeen.

Biden kehottaa ihmisiä pidättäytymään väkivaltaisuuksista – mellakoissa kaksi ihmistä surmanneen teinin vapauttamisen on pelätty johtavan levottomuuksiin

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on kehottanut ihmisiä pidättäytymään väkivaltaisuuksista maata puhuttavan mellakkapäätöksen jälkimainingeissa.

Kaksi ihmistä Kenoshan mellakoissa viime vuonna ampunut yhdysvaltalaisteini vapautettiin perjantaina kaikista syytteistä oikeudessa.

Biden myönsi, että päätös aiheuttaa huolta ja kiukkua paitsi hänessä itsessään myös muissa yhdysvaltalaisissa, mutta painotti valamiehistön tehneen päätöksensä.

Vapauttamisen on pelätty johtavan uusiin levottomuuksiin. Biden kehottaa kaikkia ilmaisemaan näkemyksensä rauhanomaisesti ja lakien puitteissa. (Lähde: AFP)

Hollannissa poliisi ampui varoituslaukauksia koronarajoituksia vastustaneen mielenosoituksen muututtua mellakaksi – poliisi kertoo haavoittuneista

Hollannissa poliisi ampui perjantaina varoituslaukauksia koronavirusrajoituksia vastustavien protestien yhteydessä. Poliisin mukaan laukauksiin liittyy haavoittumisia. Paikallispoliisi kertoo, että Rotterdamissa järjestetyt mielenosoitukset olivat yltyneet mellakoiksi.

Rotterdamin poliisi kertoi Twitterissä, että protestien yhteydessä sytytettiin tulipaloja ja lauottiin ilotulitteita. Tviitin mukaan poliisi oli ampunut useita varoituslaukauksia.

Hollannissa on voimassa osittainen koronasulku lisääntyneiden koronavirustartuntojen takia. (Lähde: AFP)

Georgian vangittu ex-presidentti Saakashvili on siirretty sotilassairaalaan – lopetti syömälakkonsa

Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili on siirretty sotilassairaalaan. Asiasta kertoi vangitun Saakashvilin asianajaja.

Saakashvilin lääkäri puolestaan kertoi uutistoimisto AFP:lle, että ex-presidentti lopetti pitkällisen syömälakkonsa heti siirron jälkeen. Lääkärin mukaan Saakashvilin tila oli siirrettäessä hengenvaarallinen ja hänet on viety teho-osastolle.

53-vuotias Saakashvili ehti olla syömälakossa 50 päivää. Aiemmin perjantaina hän sanoi, että lopettaisi lakkonsa, jos hänet siirretään sopivaan hoitopaikkaan.

Lääkärien mukaan Saakashvili ei saanut vankisairaalassa tarvitsemaansa hoitoa. (Lähde: AFP)

Kalifornian maastopaloissa kuoli tänäkin vuonna tuhansia mammuttipetäjiä

Yhdysvalloissa Kalifornian tämän vuoden maastopaloissa tuhoutui tuhansia mammuttipetäjiä, maan kansallispuistoja hallinnoiva virasto kertoo raportissaan.

Yhteensä palot polttivat jopa noin 2 200–3 600 täysikasvuista mammuttipetäjää, kertoo USA Today. Näistä kukin oli halkaisijaltaan yli 120 senttimetriä.

Palotuhojen seurauksena puut joko kuolivat tai niiden odotetaan kuolevan seuraavan viiden vuoden aikana.

Edellisvuonna tuhoisassa tulipalossa tuhoutui noin 10 000 puuta. USA Todayn mukaan pahimmassa tapauksessa maastopalot ovat tuhonneet hieman reilussa vuodessa lähes viidenneksen kaikista maailman mammuttipetäjistä. (Lähde: AFP)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut