SAK:n Eloranta työvoimapulasta: Hyville työnantajille löytyy aina työntekijöitä

Puheenjohtajan mukaan työnantajien on turha valitella työvoimapulaa ja syytellä työttömiä työhaluttomiksi, jos ne eivät ole tehneet tarvittavia muutoksia.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta otti kantaa keskusteluun työvoimapulasta puheessaan palkansaajajärjestön edustajiston kokouksessa.

– Kuten sanotaan, hyville työntekijöille löytyy aina töitä. On myös niin, että hyville työnantajille löytyy aina työntekijöitä, hän sanoi.

Työnantajien on hänestä turha valitella työvoimapulaa ja syytellä työttömiä työhaluttomiksi, jos ne eivät ole omassa toiminnassaan halunneet tehdä muutoksia.

Hän viittaa SAK:n tuoreeseen luottamushenkilöpaneeliin , josta käy ilmi, että rekrytointiongelmia on useammin työpaikoilla, joilla on huono maine työnantajana. Hyvämaineisista työpaikoista 59 prosentilla on ollut rekrytointivaikeuksia, huonomaineisista jopa 86 prosentilla. Kysely on julkaistu tänään, ja siihen osallistui marraskuussa vajaat 700 luottamushenkilöä.

Työnantajilta vaaditaan Elorannan mukaan enemmän omaa vastuunottoa.

– Meillä on edelleen monia työntekijäryhmiä, joita vieroksutaan rekrytointitilanteissa – ikääntyneet, pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset, muualta tulleet, muutaman mainitakseni. Potentiaalia on, mutta nyt vaaditaan työnantajilta rytmin muutosta, enemmän omaa vastuunottoa siitä, että oma organisaatio kykenee rekrytoimaan, vastaanottamaan, perehdyttämään, kouluttamaan uusia, erilaisiakin työntekijöitä.

"Onko hallitus tehnyt riittävästi?"

Eloranta muistuttaa, että koronakriisi on tuottanut paitsi lisää työllisiä, myös työttömiä ja pitkäaikaistyöttömiä. Aktiivista työvoimapolitiikkaa tarvitaan edistämään ihmisten työmarkkinakelpoisuutta ja työllistymistä.

– Hallitus onkin tehnyt toimia tämän eteen. Kysymys on, onko tehty riittävästi ja onko tehty oikeita asioita, hän kysyy.

Eloranta viittaa esimerkiksi pohjoismaiseen työvoimapalvelumalliin, jossa on hänen mukaansa hyviä elementtejä mutta myös huolta herättäviä.

– Kaavamaisuutta ja byrokratiaa on tulossa laskennallisten työllisyysvaikutuksien takaamiseksi. Työttömän kohtaaminen, tarpeet ja yksilöllinen tuki on jäänyt sivuun.

Eloranta kommentoi myös käynnissä olevaa työmarkkinakierrosta. Hän peräänkuulutti ay-liikkeen sisäistä koordinaatiota ja solidaarisuutta vastatoimena työnantajien suomalaista työmarkkinamallia ja työehtosopimuksia murentaville toimille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut