Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Parlamentaarinen työryhmä: Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista ei pitäisi luopua nyt

Parlamentaarinen työryhmä esittää, että yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista ei luovuta ainakaan nyt. Rahoitusta voidaan ryhmän näkemyksen mukaan uudistaa vasta sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on siirtynyt hyvinvointialueille.

Työryhmän keskustalainen jäsen ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi totesi, että historiallisen suureen sote-palvelujen muutostilanteeseen ei kannata tuoda enää uusia epävarmuustekijöitä.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti aiemmin syksyllä parlamentaarisen työryhmän, jonka tavoitteena oli terveyspalveluiden monikanavarahoituksen purkaminen. Parlamentaarisen työryhmän loppumietintö julkistettiin torstaina.

– Ryhmä on sitä mieltä, että uudistuksia tarvitaan, mutta tässä vaiheessa emme esitä mitään sellaista merkittävää, mistä olisi kansalaisille vaikutuksia, sanoi parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toimittajille eduskunnassa.

Lääkekorvausjärjestelmä vaatii jatkoselvitystä

Muun muassa lääkekorvausjärjestelmä vaatii työryhmän mukaan jatkoselvittämistä.

Työryhmän mukaan ensihoidon matkojen rahoitusvastuun siirrosta on mahdollista tehdä päätös sote-palveluiden järjestämisvastuun siirtyessä hyvinvointialueille.

Kuntoutuksen järjestämisvastuiden siirtoa hyvinvointialueille voidaan kokeilla ryhmän mielestä piloteilla hyvinvointialueiden toiminnan vakiinnuttua. Samalla voidaan arvioida rahoitusvastuun siirtoa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus on Suomessa ollut perinteisesti monikanavainen. Rahat palvelujen järjestämiseen on kerätty monesta eri lähteestä ja kohdennettu palveluihin monen eri rahoittajan kautta. Tärkeimpiä rahoittajia ovat kunnat, valtio, kotitaloudet, työnantajat, palkansaajat, yrittäjät, etuudensaajat ja yksityiset vakuutusyhtiöt.

Työryhmän raportti oli yksimielinen.