Puola kertoo ottaneensa kiinni noin 200 rajan yli tullutta, syyttää Valko-Venäjää operaatiosta

Puolassa noin 200 Valko-Venäjältä tullutta ihmistä on otettu kiinni viime yönä, kertoo Puolan puolustusministeriö.

Ministeriö kirjoittaa Twitterissä Valko-Venäjän joukkojen käyneen aiemmin tiedustelutehtävällä ja todennäköisesti vahingoittaneen rajalla kulkevaa piikkilanka-aitaa. Puolustusministeriön mukaan valkovenäläiset olisivat pakottaneet siirtolaisia heittämään puolalaisia sotilaita kivillä harhautuksena, kun yritys ylittää raja tapahtui satojen metrien päässä. Puolan mukaan rytäkässä loukkaantui viisihenkinen perhe, joista kolme oli alle kymmenvuotiaita lapsia.

Puolustusministeriön julkaisemalla videolla näkyy suuri joukko ihmisiä metsäalueella kyyristyneenä alas puolalaissotilaiden ja maassa kulkevan piikkilangan ympäröimänä.

Tapahtunutta ei ole kyetty itsenäisesti vahvistamaan, sillä toimittajia ei päästetä Puolassa rajan välittömään läheisyyteen.

EU:n rajalla Valko-Venäjän puolella arvioidaan olevan tuhansia enimmäkseen Lähi-idästä kotoisin olevia ihmisiä, jotka toivovat pääsevänsä rajan yli EU:n puolelle. Puolan arvion mukaan siirtolaisia on Valko-Venäjällä kaikkiaan yli 10 000. Valko-Venäjä puhuu 7 000 pakolaisesta, joista 2 000 olisi rajalla.

Näille 2 000:lle neuvotellaan humanitaarista käytävää Saksan puolelle, ja loput Valko-Venäjä aikoo lähettää kotiin, sanoi maan johtajan Aljaksandr Lukashenkan tiedottaja. Saksan hallituksen edustaja kiisti, että tällaista oltaisiin sopimassa.

– Ongelma on koko Euroopan, eikä Saksa ratkaise sitä yksin, nimettömänä esiintynyt lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Myös Saksan sisäministeri Horst Seehofer kiisti tiedon ja nimitti sitä valeuutiseksi.

Valko-Venäjän uutistoimisto Belta kertoi eilen, että Lukashenka ja Saksan liittokansleri Angela Merkel olivat sopineet, että Puolan rajakriisistä aloitetaan neuvottelut EU:n ja Valko-Venäjän välillä.

EU:n edustajan mukaan aiheesta on käyty "teknisiä" keskusteluja. EU vaati Valko-Venäjää myöntämään luvan humanitaarisen avun toimittamiseen raja-alueelle.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki puolestaan varoitti, että suorien keskustelujen käyminen Lukashenkan kanssa auttaa tätä legitimoimaan hallintoaan.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä on tuonut siirtolaisia rajalle kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

G7-maat vaativat loppua pattitilanteelle

G7-maiden ulkoministerit vaativat tänään Valko-Venäjää päättämään siirtolaiskriisin Puolan vastaisella rajallaan.

Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian, Japanin ja Yhdysvaltojen ulkoministerit syyttivät Valko-Venäjää pattitilanteen järjestämisestä ja ihmishenkien vaarantamisesta. Lausunnon allekirjoitti myös Euroopan unioni.

Runsaat 400 irakilaista palasi tänään Valko-Venäjältä Irakiin paluulennolla.

Avustusjärjestöjen mukaan ainakin 11 siirtolaista on kuollut molemmilla puolilla rajaa viime kuukausien aikana.

Puolalaisjärjestö Polish Center for International Aid kertoi Twitterissä avustaneensa torstaiyönä syyrialaispariskuntaa, jonka yksivuotias lapsi oli kuollut metsässä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut