Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Tanska kiri Suomen ohi EU:n digitalisaatiovertailussa

Suomi on sijoittunut toiseksi Euroopan unionin digitalisaatiovertailussa. Asiasta kertovat kolme ministeriötä ja Euroopan komission Suomen-edustusto.

Euroopan komission vuotuinen digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi (Desi) kuvaa kunkin EU-maan digitaalista toimintakykyä ja sen kehitystä. Kahtena edeltävänä vuonna Suomi on ollut ykkössijalla, joten Suomen sijoitus laski piirun verran.

Ensimmäiseksi vertailussa ylsi tänä vuonna Tanska. Suomen jälkeen seuraaville sijoille digivertailussa sijoittuivat Ruotsi, Hollanti, Irlanti, Malta ja Viro.

Desi-indeksi seuraa EU-maiden edistymistä digitalisaation hyödyntämisessä neljällä osa-alueella, jotka ovat siirtoyhteydet, inhimillinen pääoma, kuten digitaidot, digiteknologian käyttö yrityksissä sekä digitaaliset julkiset palvelut.

Vertailussa maksimipistemäärä on 100, kun Suomen pistemäärä tänä vuonna on 67,1. Edustuston mukaan EU-maiden keskiarvo on 50,7, joten Suomen pistemäärä on sitä paljon korkeampi. Tanskan ykkössija heltisi 70,1 pisteellä.

Ministeriöiden mukaan maaraportista ilmenee, että Suomi erottuu hyvillä arvioilla erityisesti inhimillisen pääoman, yritysten digiteknologian käytön sekä digitaalisten julkisten palveluiden kategorioissa. Sijoitusta kuitenkin laskivat verkkoyhteydet ja erityisesti kiinteiden verkkojen levinneisyys.

Erot vertailun kärkimaiden välillä olivat silti pieniä, ja Suomen arvioitiin kehittyneen kaikilla vertailun osa-alueilla.

– Vahvuudeksi maaraportissa tunnistettiin mobiiliverkot, mutta erityisesti haasteeksi todettiin haja-asutusalueiden kiinteät verkot. Lisäksi esille nousi muun muassa suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten monia muita maita vähäisempi verkkokaupan hyödyntäminen, sanotaan liikenne- ja viestintäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön yhteistiedotteessa.