Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Amnesty: Lääkeyhtiö Pfizer ei ole toimittanut lupaamiaan rokotteita köyhiin maihin – Pfizerin mukaan hitaammille toimituksille on syynsä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International väittää, että lääkeyhtiö Pfizer ei ole toimittanut lupaamiaan rokotteita maailmaan köyhimpiin maihin.

Amnestyn mukaan syyskuun loppuun mennessä lääkeyhtiön toimittamista rokoteannoksista alle kymmenesosa eli 154 miljoonaa oli toimitettu matalan tulotason ja matalan keskitulotason maihin.

Pfizer on kertonut jakavansa vielä tämän vuoden loppuun mennessä vähintään miljardi rokoteannosta köyhiin maihin. Amnesty kuitenkin kritisoi lääkeyhtiön luokittelua, jossa matalan tulotason, matalan keskitulotason ja ylemmän keskitulotason maat ovat kaikki samassa nipussa.

– Pfizer vääristelee totuutta kiillottaakseen imagoaan. Sen käyttämä kategoria on lavea ja kattaa yli 80 prosenttia maailman ihmisistä, taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato Amnestyn Suomen-osastolta sanoo.

– Luvut paljastavat, ettei Pfizer vieläkään toimita rokotteita matalan tulotason maihin, vaikka se niin väittää.

Amnestyn mukaan kategorian maista lääkeyhtiö on toimittanut rokotteita lähinnä ylemmän keskitulotason maihin, kuten Malesiaan, Meksikoon ja Thaimaahan.

Pfizerin mukaan valtaosa köyhistä elää keskitulotason maissa

Pfizer kertoo sähköpostitse lähettämässään kommentissa tiedostavansa, että rokotteet ovat päätyneet matalan tulotason maihin suhteellisesti hitaammin. Yhtiön mukaan on kuitenkin tärkeätä huomata myös, että noin kaksi kolmasosaa 1,3 miljardista köyhyydessä elävästä ihmisestä asuu keskitulotason maissa.

Yhtiö muistuttaa olosuhteista, joita ultrakylmässä kuljetettavat rokotteet vaativat. Yhtiön mukaan on tärkeätä varmistaa, että maa pystyy vastaanottamaan, kuljettamaan ja antamaan saamansa rokoteannokset tehokkaasti.

Maalla on oltava riittävä kylmäketjukapasiteetti ja tarvikkeita kuten ruiskuja sekä rokotteiden antamiseen tarvittava infrastruktuuri.

– Teemme tiivistä yhteistyötä maailmanlaajuisen terveydenhuoltoverkoston, hallitusten ja teollisuuden kanssa edellä mainittujen haasteiden ratkaisemiseksi, Pfizer painottaa.

Pfizer kertoo olevansa sitoutunut covid-19-rokotteen tasavertaiseen saatavuuteen. Viime sunnuntaihin mennessä yhtiö on toimittanut maailmanlaajuisesti yli kaksi miljardia rokoteannosta 155 maahan. Yhtiön mukaan tähän sisältyy yli 658 miljoonaa annosta 84 matalan ja keskitulotason maahan.

"Pfizer ja muut lääkeyhtiöt vastustavat patenttijoustoja"

Amnesty kritisoi lääkeyhtiötä myös siitä, etteivät ne pidä kiinni lupauksestaan sitoutua tiedon ja teknologian jakamiseen. Pfizer ei esimerkiksi ole Amnestyn mukaan osallistunut Etelä-Afrikassa toimivaan rokoteteknologiaa jakavaan ohjelmaan. Tämä viivästyttää Afrikan mantereella tapahtuvaa rokotetuotantoa, Amnestyn tiedotteessa todetaan.

Amnesty myös sanoo, että Pfizer on yhdessä muiden lääkeyhtiöiden kanssa lobannut immateriaalioikeuksien joustoa vastaan Maailman kauppajärjestössä.

Oikeuksista joustaminen pandemian ajaksi mahdollistaisi muun muassa koronarokotteiden nykyistä laajemman tuotannon.

Myöskään rokotevalmistajat Moderna , Johnson & Johnson , Astra Zeneca ja Biontech eivät suostu Pfizerin lisäksi rokoteteknologian jakamiseen, Amnesty syyttää.

Amnestyn mukaan Pfizer tahkoaa kuluvana vuonna pelkästä rokotteiden myynnistä 36 miljardin dollarin (noin 31 miljardin euron) voitot.