Maa- ja metsätalousministeriö kertoo korjaavansa lausuntokierroksella olevaa asetusmuistiota suden kannanhoidollisesta metsästyksestä. Korjauksen syynä on Luonnonvarakeskuksen (Luke) havaitsema ohjelmointivirhe asetuksen perustana käytetyissä laskelmissa.
Luke on kehittänyt uutta riskiperusteista mallia susikannan suotuisan suojelutason määrittämiseksi. Mallin perusteella Luke laski Suomen susikannan suotuisan suojelutason viitearvoksi 24 perhelaumaa.
Asetusmuistio lähti lausunnoille maanantaina. Seuraavana päivänä Luke havaitsi ohjelmointivirheen, jonka seurauksena malli tuotti liian pienet viitearvot perhelaumojen määrälle.
Luken uuden mallin keskeneräisyyden vuoksi maa- ja metsätalousministeriö päätti perjantaina vaihtaa Ruotsissa käytettyyn yksinkertaisempaan tapaan suotuisan suojelutason määrittelemiseksi. Sen mukaan susikannan suotuisa suojelutaso on kaksi kertaa pienin elinvoimainen populaatio.
Luken arvion mukaan Suomen pienin elinvoimainen susipopulaatio on 14 laumaa. Näin ollen maa- ja metsätalousministeriö arvioi nyt Ruotsin tapaa käyttäen, että suotuisa suojelutaso olisi 28 laumaa.
Esitys jakaa hallituspuolueita
Ohjelmointivirhe ei vaikuttanut Luken arvioon Suomen pienimmästä elinvoimaisesta susipopulaatiosta.
Virheen paljastuminen ei myöskään muuttanut ministeriön esitystä suden metsästyskiintiöstä. Esityksen mukaan kiintiö olisi 20 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella. Metsästys voitaisiin kohdentaa enintään neljään laumaan tai reviirin merkanneeseen pariin.
Suomen susikanta oli Luken kanta-arvion mukaan maaliskuussa 28 susilaumaa, minkä lisäksi reviirin merkanneita susipareja oli 20. Suomen susikannan arvioidaan olevan suurin yli sataan vuoteen.
Esitys suden kannanhoidollisen metsästyksen sallimisesta ensi talvena jakaa hallituspuolueita. Vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat esitystä, kun taas RKP puoltaa sitä. SDP odottaa, että tarve arvioidaan lausuntokierroksella.
Keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä perusteli esitystä sillä, että metsästyksen avulla voisi säädellä susikannan kasvua, ehkäistä vahinkoja ja edistää suden hyväksyttävyyttä.
Asetuksen lausuntoaikaa jatketaan 8. joulukuuta asti. Ministeriön mielestä suden kannanhoidollinen metsästys voidaan yhä käynnistää kevättalvella.