Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Tautikeskukselta vihreää valoa: Yhdysvalloissa voidaan aloittaa 5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Yhdysvalloissa voidaan aloittaa 5–11-vuotiaiden rokottaminen koronavirusta vastaan, maan terveysviranomaiset kertovat. Maassa voidaan jatkossa rokottaa jopa 28 miljoonaa lasta Pfizerin ja Biontechin kehittämällä koronarokotteella.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi hyväksyntänsä lasten rokottamiselle jo viime viikolla, mutta viime kädessä vihreää valoa näytti Yhdysvaltain tautikeskus CDC.

CDC oli kutsunut koolle riippumattomista tutkijoista koostuneen asiantuntijapaneelin. Ryhmän tehtävänä oli arvioida saatavissa olevien tietojen pohjalta pandemian vaikutuksia lapsiin, Pfizerin rokotteen tehokkuutta ja rokotteen mahdollisia sivuoireita.

Asiaa käytiin tiistain läpi livestriimatuissa keskusteluissa ja paneeli antoi yksimielisesti tukensa lasten rokottamiselle.

Hallinto ei ole jäänyt odottelemaan hyväksyntää, vaan rokotuksien aloittamista on valmisteltu jo hyvissä ajoin. Yhdysvallat on jo hyväksynnän alla hankkinut tarpeeksi rokotuksia 5–11-vuotiaiden rokotuksiin ja rokotteita on alettu myös lähettää ympäri maata.

Valkoisen talon pandemiakoordinaattorin Jeff Zients alleviivasi maanantaina, että FDA:n viimeviikkoisen aamenen jälkeen ei ollut hetkeä, jona ei oltaisi oltu joko hakemassa, pakkaamassa tai lähettämässä rokotteita.

Zientsin mukaan rokotuksia on suunnitteilla jo tämän viikon lopulle, mutta rokotusohjelman odotetaan pääsevän kunnolla vauhtiin ensi viikolla.

Biden: Käännekohta pandemiataistelussa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden suitsutti tuoreen päätöksen olevan käännekohta pandemian vastaisessa taistelussa.

Presidentin mukaan aiempaa nuorempien lasten rokottamisen myötä vanhempien ei tarvitse enää kantaa jatkuvaa huolta lastensa puolesta. Lisäksi rokotuksien avulla voidaan rajoittaa sitä, miten lapset levittävät virusta muihin.

– Se on merkittävä askel eteenpäin kansakunnallemme ja taistelullemme viruksen kukistamiseksi, Biden sanoi Valkoisen talon julkaisemassa tiedotteessa .

Biden painottaa niin ikään hallintonsa valmistautuneen virallisen hyväksynnän saamiseen edeltävien viikkojen aikana ja kertoo heidän olevan valmiina toimiin. Presidentti painottaa rokotteita riittävän kaikkien Yhdysvaltain lasten rokottamiseen ja alleviivaa kyseisten rokotteiden olevan erityisesti nuorille lapsille suunniteltuja.

Tiedotteen mukaan nuorten lasten rokottaminen auttaa maata jatkamaan edellisen yhdeksän kuukauden aikana tehtyä rokotetyötä.

– Yli 78 prosenttia 12-vuotiaista ja sitä vanhemmista amerikkalaisista ovat jo saaneet ainakin yhden rokoteannoksen, mukaan lukien miljoonat teini-ikäiset, Biden sanoo ja painottaa rokotteiden olleen todistetusti turvallisia ja tehokkaita.