Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Hallituspuolueet ovat erimielisiä siitä, pitäisikö 20 suden kaataminen sallia

Hallituspuolueet suhtautuvat eri tavoin siihen, pitäisikö suden kannanhoidollinen metsästys sallia tänä talvena, kuten maa- ja metsätalousministeriö maanantaina ehdotti. Vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat esitystä, kun taas RKP puoltaa sitä. SDP odottaa, että tarve arvioidaan lausuntokierroksella.

Keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä perusteli maanantaina metsästystarvetta sillä, että susikannan kasvua voitaisiin säätää, ehkäistä niiden aiheuttamia vahinkoja ja edistää suden hyväksyttävyyttä.

Vasemmistoliiton mukaan poliittiset ratkaisut olisi pitänyt tehdä vasta, kun Luonnonvarakeskuksen (Luken) asiantuntijaselvitys susikannan suotuisasta suojelutasosta valmistuu.

– Emme kannata ministeri Lepän esitystä. Ikävää, että tämä piti lähettää ennenaikaisesti lausunnoille. Olisi pitänyt odottaa Luken työn valmistumista ja siihen asti käyttää poikkeuskaatolupia, sanoi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo STT:lle tiistaina.

Myös vihreiden ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen totesi maanantaina, että olisi pitänyt odottaa selvityksen valmistumista. Luken selvityksestä on syyskuussa julkaistu väliraportti, mutta lopullinen työ valmistuu ensi vuonna.

Ministeriön lausunnoille maanantaina laittaman asetuksen mukaan kiintiö olisi 20 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella. Tavoitteena on vahvistaa asetus joulukuun alussa, jolloin metsästys voisi alkaa vuodenvaihteen jälkeen.

SDP:n Piirainen: Susille tulisi pelkovietti

SDP:n kannasta kertoo puolueen kainuulainen kansanedustaja Raimo Piirainen, joka on maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen. Valiokunnassa on hänestä ollut yhtenäinen näkemys siitä, että kannanhoidollista metsästystä tarvitaan. Hän nostaa esille ihmisten huolen pihapiiriin tulevista susista.

– Aikoinaan kun susia on metsästetty, ne ovat pelänneet ihmistä. Tarkoituksena olisi, että niille tulisi sellainen pelkovietti ja otetaan häirikkösudet pois, hän sanoi STT:lle.

SDP haluaa, että tarve arvioidaan kokonaisvaltaisesti lausuntokierroksen palautteen pohjalta. Susikannan elinvoimaisuudesta on pidettävä huolta, mutta samalla huomioitava myös alueelliset ja sosiaaliset tekijät susikantojen hoidossa.

RKP:n Adlercreutz ymmärtää susipelon

RKP pitää kannanhoidollisen metsästyksen sallimista perusteltuna ja tärkeänä.

– Esitys perustuu Luken arvioon, eikä se vaaranna susikantaa, mikä on luonnollisesti tärkeä asia, sanoi RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz STT:lle.

Hän ymmärtää ihmisten susipelon, sillä sudet liikkuvat paikoin hyvin pelotta kotieläinten lähettyvillä.

– Reviiri on selvästi laajentunut hyvinkin lähelle asutuksia.

Saramo muistuttaa, että susien aiheuttamiin vahinkoihin voidaan jo nyt puuttua poikkeuskaatoluvilla. Piiraisen mukaan poikkeuskaatolupa on kuitenkin liian jähmeä työkalu ongelman hoitamiseksi.

– Kun lähdetään hakemaan poikkeuskaatolupaa, siinä on tietyt viiveajat. Sinä aikana sudet ovat ehtineet mennä menojaan. Kannanhoidollinen metsästys antaa nopeamman mahdollisuuden toimia.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo vastusti tuoreeltaan esitystä, koska susi luokitellaan erittäin uhanalaiseksi Suomessa.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan tarkoitus on kohdentaa metsästys enintään neljään laumaan tai reviirin merkanneeseen pariin, jotta susikannan suotuisa suojelutaso ei vaarannu.