Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Valtiontalouden tarkastusvirasto: Nopeus peittosi harkinnan ensimmäisten koronatukien jakamisessa yrityksille

Nopeus voitti harkinnan yritysten tukien myöntämisessä koronakriisin alkuvaiheessa, ilmenee Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastelussa.

Business Finlandin ja ely-keskusten koronakriisin alkuvaiheessa myöntämä kehittämistuki toimi VTV:n mukaan huonosti kriisirahoituksena, sillä rahoitus kohdistui tuleviin, tietystä hankkeesta aiheutuviin menoihin eikä akuuttiin kassakriisiin.

Business Finland kommentoi tarkastuksen tulosta tiedotteessaan torstaina ja pitää osaa VTV:n tulkinnoista kyseenalaisina. Tiedotteen mukaan Business Finland ei voi sitä säätelevän lainsäädännön puitteissa myöntää kustannustukea. Siksi sen myöntämää häiriörahoitusta ei myöskään ollut tarkoitettu kustannustuen kaltaiseen kiinteiden kulujen kattamiseen tai akuutin kassakriisin ratkaisemiseen käytettävissä olevaksi kriisirahoitukseksi.

VTV:n yksityiskohtaisessa tarkastelussa olivat Business Finlandin ja ely-keskusten kehittämishankkeisiin jakama tuki sekä Valtiokonttorin ensimmäisen vaiheen kustannustuki. Kehittämistukia myönnettiin noin 1,3 miljardia euroa ja kustannustukia noin 126 miljoonaa euroa.

Business Finland ja ely-keskukset myönsivät VTV:n mukaan kehittämistukea runsaasti myös muille kuin koronakriisistä taloudellisesti kärsineille yrityksille.

Kriteeristöä muutettiin haun oltua auki viikon

VTV:n mukaan hakijoita ei kohdeltu kaikilta osin tasapuolisesti kehittämistukien jakamisessa, vaan tukilinjauksia tulkittiin tapauskohtaisesti joko tiukasti tai väljästi.

Tarkastuskertomuksen mukaan Business Finland esimerkiksi muutti kehitysrahoituksen kriteeristöään haun oltua auki reilun viikon verran siten, että tuen määrä rajoitettiin 30 prosenttiin hakijan liikevaihdosta.

Tämän vuoksi tuen enimmäismäärään vaikutti hakemuksen jättämisajankohdan lisäksi se, kuinka nopeasti Business Finland päätti kunkin hakijan tuesta haun alkuvaiheessa.

VTV:n tarkastuksessa käytiin läpi kymmeniä analyyttisesti tai satunnaisesti valittuja tukipäätöksiä, joissa Business Finland oli myöntänyt tukea yli 30 prosenttia hakijan liikevaihdosta vastoin ohjeistusta. Tarkastuksessa havaittiin, että useilla näistä hakijoista oli ennestään tai paraikaa asiakkuussuhde Business Finlandissa. Yrityksistä useat olivat startupyrityksiä.

Ely-keskusten linjausten mukaan avustus ei voi pääsääntöisesti olla enempää kuin 30 prosenttia yrityksen liiketoiminnan volyymista, mutta kaikkien päätösten perusteluihin ei ollut kirjattu perusteita tätä suuremmalle avustukselle.

VTV ja Business Finland eri mieltä valvonnan riittävyydestä

VTV:n tarkastuksessa esitetään, että kiireessä tehtyjä tukipäätöksiä olisi pitänyt tasapainottaa tehokkaalla valvonnalla ja tarkastuksilla. VTV:n mukaan avustusehtojen noudattamista valvottiin vain yleisluontoisesti.

Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola ihmettelee näkemystä Business Finlandin tiedotteessa.

– Business Finland tarkastaa jokaisen kehittämisrahoitusta saaneen 20 000 projektin kustannukset ja loppuraportit huolellisesti. Asiakkaiden toimittamien tietojen lisäksi tarkastuksessa hyödynnetään muun muassa verohallinnon harmaan talouden torjuntayksikön tuottamaa velvoitteidenhoitoselvitystä.

Kopolan mukaan Business Finlandin riskienhallintatiimi tarkastaa kymmenen prosenttia kertaalleen tarkastetuista projekteista vielä toistamiseen normaalin seurannan lisäksi.