Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

Saksalaiselle Isis-naiselle kymmenen vuoden vankeustuomio – oli osallisena pikkutytön kuolemaan

Saksalainen oikeusistuin antoi maanantaina äärijärjestö Isisiin kuuluneelle saksalaisnaiselle kymmenen vuoden vankeustuomion sotarikoksesta. Nainen tuomittiin kahden ihmisen orjuuttamisesta, osallisuudesta viisivuotiaan tytön kuolemaan ja terroristijärjestöön kuulumisesta.

30-vuotias Jennifer Wenisch oli irakilaisen aviomiehensä kanssa pitänyt orjanaan jesidivähemmistöön kuulunutta naista ja tämän tytärtä Isisin hallitsemassa Mosulissa vuonna 2015.

Aviomies oli kahlinnut tytön ulos helteeseen ja antanut tämän kuolla janoon. Wenisch tuomittiin orjuuttamisen lisäksi myös lapsen kuolemasta, koska hän ei tehnyt mitään auttaakseen tyttöä.

Puolustuksen näkemys oli, että todistajana olleen jesiditytön äidin todistus ei ollut luotettava eikä tytön kuolemasta ollut todisteita. Syyttäjä oli vaatinut Wenischille elinkautista, kun puolustuksen mukaan tuomion tulisi enintään olla kaksi vuotta terroristijärjestöön kuulumisesta.

Wenisch on ensimmäisiä Isisin jesidivähemmistön vainoista tuomittuja. Pohjois-Irakin jesidit olivat Isisin vainojen kohteena etenkin alkuvuodesta 2015.

Wenischin irakilainen aviomies on myös syytettynä erillisessä oikeudenkäynnissä. Hänen tuomiostaan päätetään marraskuun loppupuolella.

Nainen toimi Isisin katupartioissa "moraalipoliisina"

Wenisch kääntyi islamiin viime vuosikymmenen alkupuolella. Hän matkusti Turkin ja Syyrian kautta Irakiin, jossa hän liittyi Isisin riveihin.

Vuonna 2015 hän toimi Isisin "moraalipoliisissa", joka vartioi kaduilla Isisin tiukkojen sääntöjen noudattamista.

Tammikuussa 2016 hän matkusti Turkkiin uusiakseen asiakirjojaan Saksan konsulaatissa, josta poistuttuaan hänet pidätettiin ja luovutettiin Saksaan.

Monia Isisiin kuuluneita on syytetty Saksan tuomioistuimissa sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, mutta joukossa on vain harvoja naisia.

Vuosi sitten lokakuussa saksalainen tuomioistuin antoi kolmen ja puolen vuoden tuomion saksalais-tunisialaiselle naiselle niin ikään jesiditytön orjuuttamisesta Syyriassa.