Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaalla vanhuksella on monta nimeä, mutta mikä sinusta on terminä soveliain? Vastaa kyselyyn!

Hovioikeudessa alkaa "Enon" seksuaalirikossyytteiden käsittely – käräjillä mies tuomittiin 13 vuoden vankeuteen useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Helsingin hovioikeudessa alkaa tänään käsittely "Enona" tunnetun miehen seksuaalirikosjutussa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden joulukuussa miehen laajassa seksuaalirikosjutussa 13 vuoden vankeuteen. Hänet myös määrättiin maksamaan uhreille vahingonkorvauksia.

Hovioikeuteen tuomiostaan valittanut 67-vuotias Mohamed El Fatimi on vaatinut, että kaikki hänen syykseen käräjäoikeudessa luetut syytteet ja korvausvaatimukset hylätään.

Käräjäoikeudessa miehen syyksi luettiin yhteensä 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos. Kaikki teot oli tehty miehen kotona Helsingin Laajasalossa kymmenen vuoden aikana, vuodesta 2006 vuoteen 2016. Käräjäoikeuden mukaan rikosten uhreja oli 17, ja he olivat tekoaikaan pääasiassa alaikäisiä.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa mielentilatutkimuksen valmistuttua. Sen perusteella oikeus katsoi, että mies oli tekoaikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekojensa seuraukset.

Osa teoista videoitiin

Käräjäoikeuden mukaan miehen vakavin teko oli noin kaksi vuotta jatkunut säännöllinen hyväksikäyttösuhde. Uhrina oli tuolloin 15–16-vuotias tyttö. Tekoon sisältyi muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus ja pahoinpitely sekä päihteiden väärinkäyttämistä.

Muista teoista 18 kohdistui 14–18-vuotiaisiin nuoriin, jotka olivat viettäneet aikaa miehen asunnossa. Siellä oli käytetty alkoholia ja päihdyttäviä lääkkeitä. Uhrit olivat olleet vahvasti päihtyneitä tai tiedottomassa tilassa.

– Seksuaalinen hyväksikäyttö oli tehty käyttämällä hyväksi asianomistajien avutonta tilaa. Seksuaaliset teot vaihtelivat raiskauksesta ja sen yrityksestä muunlaisiin seksuaalisiin tekoihin. Osa teoista oli videoitu, kerrottiin käräjäoikeuden tiedotteessa.

Seitsemässä teossa uhrit olivat vielä nuorempia, 6–13-vuotiaita lapsia. Heidän osaltaan kyse oli esimerkiksi itsetyydyttämisestä lasten nähden. Joihinkin tekoihin sisältyi koskettelua.

Miehen syyksi luettiin muun muassa kaksi törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeä raiskaus, neljä raiskausta, kaksi raiskauksen yritystä, neljä pakottamista seksuaaliseen tekoon, seitsemän lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, pahoinpitely sekä huumausainerikos.

Toinen syytetty syyntakeeton

Jutussa oli myös toinen syytetty. Käräjäoikeus katsoi 34-vuotiaan miehen syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja yhdessä El Fatimin kanssa törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Häntä ei kuitenkaan tuomittu rangaistukseen, sillä hän oli mielentilatutkimuksen perusteella syyntakeeton eli kyvytön ymmärtämään tekoaan tai sen seurauksia.

Hänet kuitenkin tuomittiin maksamaan uhreille vahingonkorvauksia.