Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Vedenalainen "Liskomies" on Vuoden luontokuva – "Hääasuinen liskokoiras leijuu lammikossaan kuin avaruudessa"

Vuoden 2021 luontokuvaksi on valittu Pekka Tuurin vedenalainen otos "Liskomies". Tuomariston mukaan se on henkeäsalpaava tilannekuva, joka tuo esiin vähemmän nähtyä elämää ympäriltämme.

Tuomaristo kertoo viehättyneensä kuvan eksoottisesta tilanteesta, joka avaa vesiliskon maailmaa hienona kokonaisuutena. Kuvassa vesiliskokoiras leijuu kutulammikossaan "kuin avaruudessa". Kuvaan on saatu taustalle mukaan myös vedenpäällistä maisemaa pilviä myöten.

– Taustan metsä ja tumma ranta täyttävät kuva-alan hyvin. Eläin sijoittuu kuvassa oikeaan kohtaan, ja sen asento on mainio sormia sekä hännänpäätä myöten, tuomaristo kehuu kuvaa.

"On vain luotettava, että säädöt ovat kohdallaan"

Voittajakuva on otettu viime vuonna Vantaalla pienessä lammessa. Tuuri sanoo suunnitelleensa kuvan taustaa ja mahdollista sommitelmaa etukäteen valmiiksi.

Hän oli saanut uitettua kameransa vedenalaiskoteloineen 1–2 sentin päähän vesiliskosta, joka oli tullut haukkaamaan happea.

– Tässä vaiheessa mitään ei voi katsoa etsimestä. On vain luotettava, että manuaalisäädöt ovat oikeat ja kohde oikeassa kohdassa, Tuuri sanoo.

Espoolainen Tuuri on Vuoden luontokuvakilpailun historiassa viides kuvaaja, joka on pystynyt uusimaan voittonsa. Viimeksi hän voitti palkinnon 11 vuotta sitten.

Vuoden luontokuvakilpailu keräsi tänä vuonna 13 110 kuvaa yhteensä 826 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa.

Pääpalkinto Vuoden luontokuvasta on 10 000 euroa. Kaikkiaan kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden arvo on yli 40 000 euroa.

Kilpailun tulokset julkistettiin tänään Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Finlandia-talossa Helsingissä. Kilpailu järjestettiin 41. kerran.