Anni Sinnemäki ei ollut esteellinen Helsingin Meilahden huvila-alueen kaavoituspäätöksessä, katsoo korkein hallinto-oikeus

Sinnemäki toimi poikkeamispäätöksen aikaan Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana. Mikko Stig / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg / STT

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) ei ollut esteellinen Meilahden huvila-alueen kaavoituspäätöksessä, katsoo korkein hallinto-oikeus (KHO). Asia koskee vuonna 2016 tehtyjä poikkeamispäätöksiä asemakaavasta.

Poikkeamispäätös tehtiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Sinnemäki toimi tuolloin Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana.

KHO:lle tehtiin useita valituksia, joiden mukaan Sinnemäen läheinen ystävä asui poikkeamispäätöksellä rakennetussa rakennuksessa. Poikkeamispäätöksen nojalla alueelle rakennetussa paritalossa asuu näyttelijä Pihla Viitala. Sekä Sinnemäki että Viitala ovat aiemmin olleet naimisissa säveltäjä Kerkko Koskisen kanssa.

KHO:n mukaan selvityksenä ystävyydestä valituksissa oli muun muassa yksittäinen osallistuminen Sinnemäen vaalikampanjatilaisuuteen puhujana sekä sosiaalisessa mediassa mainittu yhteydenpito ja poliisin aloittama esitutkinta Sinnemäen esteellisyysperusteella.

Sinnemäen mukaan rakennuksessa asuva Viitala ei ole hänen läheinen ystävänsä, vaan osa laajaa tuttavapiiriä. He ovat Sinnemäen mukaan tavanneet noin kerran vuodessa.

KHO katsoo, että ollakseen erityisen läheinen henkilö tulisi osapuolilla olla vastaavanlainen suhde kuin perheenjäsenellä tai muilla lähisukulaisilla. KHO:n mukaan tällaista läheistä suhdetta Sinnemäellä ei ole Viitalan kanssa, minkä vuoksi Sinnemäki ei ollut esteellinen käsittelemään asiaa valtuustossa.

KHO piti voimassa hallinto-oikeuden aiemman päätöksen.

Aiemmin kerrottiin, että poliisi epäilee Sinnemäkeä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poliisi ei ole toistaiseksi tiedottanut esitutkinnan päättymisestä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut