Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lasten antibioottikuurit vähenivät yli puolella koronarajoitusten takia

Pandemiarajoitusten aikana alle 12-vuotiaat lapset sairastivat vähemmän tavallisia hengitystieinfektioita, mikä vähensi antibioottihoitojen määrää noin 55 prosentilla. Astmalääkkeiden kulutus puolestaan väheni viime vuonna noin 20 prosentilla verrattuna vuoteen 2019, tiedottaa Itä-Suomen yliopisto.

Astmalääkkeissä suurin eli 35 prosentin vähenemä oli lyhytvaikutteisten keuhkoputkia avaavien lääkkeiden kulutuksessa 0–5-vuotiailla. Niitä määrätään lapsille myös hengitystieinfektioihin liittyen.

– Pandemiarajoitusten aiheuttama muiden infektioiden vähentyminen näkyy selvästi lasten tarvitsemien antibioottien ja astmalääkkeiden kulutuksessa, sanoo Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko yliopiston tiedotteessa.

Merkittävän taloudellisen säästön lisäksi lapset ovat infektioiden suhteen voineet paremmin ja altistuneet vähemmän lääkkeiden sivuvaikutuksille.

– Eihän tämä tulos ole yllättävä, mutta ehkä itseäni on yllättänyt se, kuinka iso se vaikutus on ollut, todella merkittävä, Renko sanoo STT:lle.

Raskas pandemia-aika on hänen mukaansa tuonut varsinkin pienimmille lapsille myös jotain hyvää.

– Toivottavasti opimme tästä jotain tulevaisuutta varten ja suojelemme kaikkein nuorimpia lapsia infektioilta jatkossakin, Renko sanoo.

Lääkkeiden käytön vähenemästä miljoonien säästö

Lääkkeiden käytön vähenemisestä aiheutui noin 3,4 miljoonan euron säästö. Summassa ovat mukana sekä säästyneet Kela-korvaukset että vanhemmilta säästyneet lääkekustannukset.

– Kyllähän siinä kummallekin säästöä tulee. Aika isot säästöt tulee varmasti myös siitä, että ei tarvitse mennä sinne lääkäriin ja muuta, Renko pohtii.

Havainnot tehtiin Kelan avoimeen rekisteritietoon perustuvassa tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin alle 12-vuotiaille lapsille apteekeista toimitettujen antibiootti- ja astmalääkereseptien määrät Suomessa vuosilta 2019 ja 2020.

Tiedot jaettiin neljännesvuosiin ja ikäluokkiin 0–5 vuotta ja 6–12 vuotta.

Antibioottireseptejä toimitettiin 0–5-vuotiaille lapsille 445 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2019. Vuonna 2020 vastaava määrä oli 196.

Vastaavat luvut 6–12-vuotiailla lapsilla olivat 206 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2019 ja 99 reseptiä vuonna 2020. Vähenemä koski kaikkia antibioottiryhmiä ja kaikenikäisiä lapsia.

Antibiootti- ja astmalääkereseptien toimittaminen vähentyi eniten vuoden 2020 toisella neljänneksellä ja vähenemä säilyi vuoden 2020 loppuun, vaikka lasten käyntien määrä perusterveydenhuollossa palasi entiselle tasolle.

Tutkimus julkaistiin Acta Paediatrica -lehdessä lokakuun alussa.