Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Eswatini sulkee koulut demokratiaa vaativien mielenilmausten keskellä

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Eswatini kertoi lauantaina sulkeneensa maan koulut demokratiaa vaativien mielenosoitusten keskellä.

Aiemmin Swazimaana tunnetun pienen kuningaskunnan oppilaat ja opiskelijat ovat osoittaneet viikkojen ajan mieltään muun muassa oppitunteja boikotoiden. Opiskelijat ovat muun muassa vaatineet ilmaista koulunkäyntiä ja loppua kuningas Mswati III:n hallinnolle.

Maan pääministeri Cleopas Dlamini kertoi hallinnon päättäneen sulkea koulut toistaiseksi. Pääministerin mukaan päätös tulee voimaan välittömästi.

Demokratiaa vaativien aktivistien mukaan kouluille on lähetetty tällä viikolla armeijan ja poliisin henkilöstöä. Lisäksi useita opiskelijoita kerrotaan otetun kiinni.

Kansalaisjärjestöt ja oppositioryhmät osoittivat kesäkuussa mieltään suurkaupungeissa Manzinissa ja Mbabanessa. Mielenosoituksien yhteydessä esiintyi myös ryöstelyä.

Ainakin 28 ihmistä on kuollut poliisin otettua yhteen mielenosoittajien kanssa tuoreiden levottomuuksien aikana. Edellisen kerran yhteenotoissa kuoli ihminen keskiviikkona.

Perjantaina Eswatini katkaisi internetin kahdeksi tunniksi, kun demokratiaa vaativat mielenosoittajat marssivat maan pääkaupunkiin.

Katkon aikoihin sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa oli kiertänyt kuvia mielenilmauksista. Samalla oli esitetty muun muassa kuvia kahdesta ihmisestä, jotka kertoivat haavoittuneensa viranomaisten laukausten seurauksena.

Nettikatko esti sosiaalisen median käytön täysin kahden tunnin ajan ja katkon jälkeenkin monet palvelut toimivat hitaahkonlaisesti.

Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan tilanne oli lauantaina rauhallinen.

Mswati III on hallinnut Eswatinia vuodesta 1986. Hänellä kerrotaan olevan kaikkien Eswatinissa toimivien teleoperaattorien osakkeita.

Kuninkaan on kritisoitu elävän leveästi, vaikka hänen oma valtionsa on yksi maailman köyhimpiä. Häntä on myös syytetty poliittisten puolueiden tukahduttamisesta.

Kuningas on puolestaan syyttänyt mielenosoittajia siitä, että he riistävät lapsilta koulutuksen, koska nämä ottavat osaa mielenilmauksiin.