Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Australian pääministeri osallistuu sittenkin Glasgow'n ilmastohuippukokoukseen – ilmastoaktivistien hampaissa ollut Scott Morrison oli vihjaillut jättävänsä kokouksen väliin

Australian pääministeri Scott Morrison osallistuu sittenkin YK:n ilmastohuippukokoukseen ensi kuussa Skotlannin Glasgow'ssa. Morrison oli aiemmin vihjaillut jättävänsä huippukokouksen väliin.

Perjantaina Morrison vahvisti toimittajille osallistuvansa Glasgow'n kokoukseen ja kuvaili sitä tärkeäksi tapahtumaksi.

Australia on yksi maailman suurimmista hiilen ja maakaasun viejistä, ja on vältellyt toistaiseksi asettamasta tavoitetta hiilineutraaliudelle. Morrisonin keskustaoikeistolainen hallitus on kaavaillut vuoden 2050 asettamista tavoitteeksi, mutta ei ole suostunut mihinkään sitoviin tavoitteisiin.

Morrisonin hallitus on tukenut vahvasti maan taloudelle tärkeää hiilisektoria ja ollut toistuvasti ilmastoaktivistien hampaissa. Pääministerin vihjailut Glasgow'n huippukokouksen väliin jättämisestä vaikuttivatkin vastareaktiolta ilmastoaktivistien luomaan paineeseen.

Morrisonin taannoiset kommentit tulkittiin myös diplomaattisena iskuna Australian läheiselle liittolaiselle Britannialle, joka isännöi ilmastohuippukokousta. Jopa Britannian prinssi Charles otti asiaan kantaa harvinaisen suorasukaisesti ja sanoi, että olisi katastrofi, jos maailman johtajat eivät päättäisi jämeristä ilmastotoimista.

Glasgow'n huippukokousta pidetään tärkeimpänä kansainvälisenä ilmastotapaamisena sitten vuoden 2015 Pariisin kokouksen, jossa saatiin sovittua keskeisestä Pariisin ilmastosopimuksesta.