Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Miten valtio korvaa jatkossa kunnille koronamenoja? – Seuraa suoraa lähetystä ministeri Kiurun infosta

Valtio on korvannut koronasta aiheutuneita kustannuksia kunnille ja sairaanhoitopiireille, mutta millaisella avustusmallilla kustannuksia korvataan jatkossa? Sosiaali- ja terveysministeriön infossa asiasta kertovat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), osastopäällikkö Veli-Mikko Niemi ja hallitusneuvos Kalle Tervo.

Seuraa tästä suoraa lähetystä kello 11.30 alkaen.

STM:n tiedotteen mukaan valtioneuvosto on antanut asetuksen, jonka nojalla kunnille, kuntayhtymille ja Ahvenanmaalle korvataan covid-19-epidemiasta aiheutuneet välittömät kustannukset. Asetuksen mukaan valtionavustusta myönnetään erityisesti testaukseen, jäljittämiseen, rokottamiseen ja hoitoon.

Kustannukset korvataan valtionavustuksina pääosin laskennallisilla perusteilla. Korvausten taso mitoitetaan siten, että epidemian hoidosta aiheutuneet kustannukset tulevat valtakunnan tasolla kokonaisuudessaan täysimääräisesti katetuksi. Näin kunnille ei aiheudu koronakustannuksista alijäämää, mutta avustukset eivät myöskään aiheuta merkittävää ylijäämää.

Avustuksia myönnetään kuntien lisäksi sairaanhoitopiireille. Myös kuntayhtymät, jolle kunta on siirtänyt järjestämisvastuutaan, voivat hakea avustusta, mikäli kunta siirtää hakuoikeuden niille.

Valtionavustus tulee haettavaksi kahdessa erässä. Ensimmäinen haku aukeaa viikolla 41 ja toinen haku ensi vuoden alussa.