Kahden miehen tuomiot kovenivat hovissa Joensuun huumejutussa – hovioikeuden mukaan rikokset tehtiin osana järjestäytynyttä rikollisuutta

Elina Korkee / STT

Itä-Suomen hovioikeus kovensi tiistaina kahden miehen tuomioita törkeästä huumausainerikoksesta. Hovioikeus katsoo toisin kuin Pohjois-Karjalan käräjäoikeus, että tuomitut ovat toimineet järjestäytyneen rikollisryhmän jäseninä.

Toisen tuomitun rikos ajoittuu tammi-huhtikuuhun 2020 ja toisen vuosille 2018–2020. Tapahtumapaikka oli pääosin Joensuu.

Hovioikeus toteaa, että United Brotherhoodin ja sen alaisuudessa toimineen Bad Unionin Karjala-osastot ilmoittivat itse lakkauttavansa toimintansa tammikuussa 2020. Todistajina kuultujen poliisien kertomusten perusteella hovioikeus kuitenkin katsoo toteennäytetyksi, että rikollisjärjestöt ovat tosiasiallisesti jatkaneet toimintaansa ja käyttäneet myös vanhoja kerhotilojaan.

Hovioikeuden mukaan on lisäksi epäuskottavaa, että rikollisjärjestöön kuuluvat henkilöt ryhtyisivät tekemään järjestön toimialaan kuuluvaa rikosta omaan lukuunsa.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi Jari Petri Olavi Soinisen, 49, viiden vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistukseen ja Mikko Juhani Ovaskaisen, 51, kahden vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen. Pohjois-Karjalan käräjäoikeus oli marraskuussa 2020 tuominnut Soiniselle vankeutta neljä vuotta ja kaksi kuukautta, Ovaskaiselle taas vuoden ja 11 kuukautta.

Hovioikeuden mukaan on riidatonta, että Soininen on ollut United Brotherhoodin puolijäsen ja Ovaskainen Bad Unionin jäsen.

Käräjäoikeus tuomitsi useita muita henkilöitä lyhyempiin vankeusrangaistuksiin ja sakkoihin. Nämä tuomiot eivät muuttuneet hovioikeudessa.

Tämän vuoden helmikuussa Itä-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi sekä United Brotherhoodin että Bad Unionin lakkautettaviksi. Päätöksestä on valitettu hovioikeuteen. Toukokuussa Helsingin hovioikeus määräsi järjestöt väliaikaiseen toimintakieltoon lakkauttamisasian hovioikeuskäsittelyn ajaksi.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut