Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ruotsin poliisin mukaan mikään ei viittaa murhayritykseen Lars Vilksin kuolonkolarissa

Ruotsin poliisin mukaan mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että taiteilija Lars Vilksin kuolonkolari olisi ollut murhayritys.

– Haluamme ehdottomasti sulkea pois mahdollisuuden, että henkivartijoiden autoon tai Lars Vilksiin olisi vaikutettu ulkopuolelta. Tällä hetkellä mikään ei puolla sitä, mutta haluamme silti sulkea sen oven kokonaan, sanoi alueellisen tutkintayksikön johtaja Stefan Sintéus tiedotustilaisuudessa aamupäivällä.

Poliisin suojelussa ollut Lars Vilks kuoli sunnuntaina sen jälkeen, kun häntä kuljettanut auto törmäsi kuorma-autoon Etelä-Ruotsissa. Surmansa saivat myös autossa olleet kaksi poliisia.

Sintéus vahvisti myös, että Vilksiä kuljettanut auto tuli vastaantulevalle kaistalle vaijerikaiteen läpi. 4,5 tonnia painava auto oli poikkeuksellisen raskas, mikä voi Sintéuksen mukaan selittää, miksi auto tuli vaijereiden läpi.

Onnettomuuden syy on vielä epäselvä.

Sintéus kertoi, että myös renkaan räjähtämisen mahdollisuutta tutkitaan.

Henkivartijoiden auton jäljessä kulki saattaja-auto. Jälkimmäisessä autossa olleet eivät Sintéuksen mukaan kuitenkaan nähneet itse onnettomuutta, koska he olivat liian kaukana.

Auton ajautuminen kaiteen läpi on "hyvin, hyvin epätavallista" ja vaatii paljon voimaa, sanoo Ruotsin liikenneviraston lehdistöpäällikkö Bengt Olsson uutistoimisto TT:lle.

Kuorma-auton kuljettaja sairaalahoidossa

Kolari tapahtui sunnuntaina puoli neljän aikaa iltapäivällä paikallista aikaa. Viranomaisten mukaan onnettomuudessa mukana ollut kuorma-auton kuljettaja vietiin hoitoon sairaalaan.

Molemmat onnettomuudessa osallisena olleet autot syttyivät tuleen kolarissa.

Eteläisen alueen poliisipäällikkö Carina Persson kuvasi työtä onnettomuuspaikalla vaativaksi. Tutkimukset paikan päällä jatkuvat edelleen, Persson kertoi.

Perssonin mukaan onnettomuutta tutkitaan myös työtapaturmana.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter kertoi aiemmin, että kolarissa tutkitaan mahdollista rikosta.

Lehden mukaan onnettomuudesta on tehty useita ilmoituksia poliisille. Yksi ilmoituksista koskee autoa ajanutta ihmistä, ja rikosnimike on kuolemantuottamus. Poliisin työntekijää koskevaa tutkintaa johtaa erikoissyyttäjä.

Uutistoimisto TT:n mukaan tapauksessa ei kuitenkaan ole epäiltyjä.

Ääri-islamistien maalitauluna jo vuosia

75-vuotiaana kuollut Lars Vilks tunnettiin julkisuudessa muun muassa islamin profeetta Muhammadia kuvanneista pilapiirroksista, joiden vuoksi häneen on kohdistettu murhayrityksiä ja tappouhkauksia.

Tunnetuin Vilksin murhan suunnittelija oli terrorismirikoksista oikeuteen vuonna 2010 joutunut ja vuonna 2014 vankeustuomion saanut yhdysvaltalaisnainen Colleen LaRose, joka tunnettiin myös liikanimellä "Jihad Jane". Osana saman murhasuunnitelman tutkintaa myös Irlannissa pidätettiin useita ihmisiä.

Vilks päätyi vuonna 2013 terroristijärjestö al-Qaidan Jemenin haaran julkaisemalle tappolistalle syytettynä "rikoksista islamia vastaan".

Poliisit suojasivat Vilksiä useita vuosia

Onnettomuudessa kuolleet poliisit olivat työskennelleet Vilksin suojaamistehtävissä useita vuosia, kertoi Stefan Sintéus tiedotustilaisuudessa.

Ruotsin poliisissa on tapahtuneen vuoksi hiljainen hetki keskipäivällä Ruotsin aikaa.

– Järkytyksellä ja suurella surulla otin vastaan tiedon siitä, että kaksi kollegaamme ja suojeluksessamme ollut ihminen kuolivat tänään iltapäivällä. Ajatukseni ovat heidän omaistensa, perheidensä, ystäviensä ja työtoveriensa kanssa, kommentoi Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg sunnuntaina julkaistussa lausunnossa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto TT.