Yön uutiskooste | Kuvataiteilija Lars Vilks kuoli Ruotsissa kolarissa, jossa surmansa sai myös kaksi poliisia, EU-komission von der Leyen tapaa Marinin ja Saarikon

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Oulun käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa siitä, syyllistyikö perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen rikokseen kuntavaalikampanjassaan

Oulun käräjäoikeuden on määrä antaa tänään ratkaisunsa siitä, syyllistyikö perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kuntavaalikampanjassaan vuonna 2017. Syyte koskee Tynkkysen kampanjan aikaan Facebookissa julkaisemia tekstejä.

Syyttäjä vaatii Tynkkyselle vähintään 80 päiväsakon suuruista rangaistusta. Syyttäjän mukaan Tynkkysen julkaisemissa teksteissä paneteltiin ja solvattiin maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita.

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa Tynkkynen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Hänet on aiemmin tuomittu kahdesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Fossiilimainonta kiellettävä lailla, vaatii eurooppalainen kansalaisaloite

Fossiiliyhtiöiden ja fossiilituotteiden mainonta ja sponsorointi tulee kieltää lailla, vaatii eurooppalainen kansalaisaloite. Yli 20 järjestön maanantaina julkistama kansalaisaloite kerää nimiä yhden vuoden ajan eli lokakuuhun 2022 asti.

Tavoitteena on saada vuoden aikana eurooppalaisilta vähintään miljoona allekirjoitusta. Jos tavoite toteutuu, Euroopan komission on otettava aloite käsittelyyn.

Aloitteen suomenkielinen allekirjoitussivu avautui maanantain vastaisena yönä ympäristöjärjestö Greenpeacen nettisivuilla.

EU-komission von der Leyen tapaa Marinin ja Saarikon Suomen-vierailullaan

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vierailee tänään Suomessa. Von der Leyenin vierailu rajoittuu Helsinkiin, jossa hän tapaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.).

Vierailun yhteydessä EU-komissio julkistaa arvionsa Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmasta ja ehdotuksen EU:n neuvoston päätökseksi suunnitelmasta. Suunnitelma hyväksytään EU:n neuvostossa noin kuukausi sen jälkeen, kun komissio on julkistanut arvionsa ja ehdotuksensa Helsingissä.

Kuvataiteilija Lars Vilks kuoli Ruotsissa kolarissa, jossa surmansa sai myös kaksi poliisia

Ruotsissa tunnettu taiteilija Lars Vilks on kuollut 75-vuotiaana sen jälkeen, kun tätä kuljettanut auto törmäsi kuorma-autoon Markarydin kunnassa Etelä-Ruotsissa. Surmansa saivat myös kaksi poliisia, jotka olivat samassa autossa.

Toistaiseksi on epäselvää, mikä kolarin aiheutti. Molemmat ajoneuvot syttyivät tuleen kolarin seurauksena. Poliisi vahvistaa uutistoimisto TT:lle, että onnettomuudessa kuoli poliisin suojelussa ollut Vilks ja kaksi poliisia.

Lars Vilks tunnettiin julkisuudessa muun muassa islamin profeetta Muhammadia kuvanneista pilapiirroksista, joiden seurauksena tähän on kohdistettu murhayrityksiä ja tappouhkauksia. (Lähde: TT)

Lontoolaispoliisille syyte raiskauksesta vain päiviä sen jälkeen, kun toinen poliisi tuomittiin murhasta ja raiskauksesta

Britannian pääkaupungissa Lontoossa on nostettu raiskaussyyte virassa ollutta poliisia vastaan, poliisi kertoi sunnuntaina.

Syyttämispäätös tehtiin vain päiviä sen jälkeen, kun toinen virassa tekoaikaan ollut poliisi tuomittiin naisen murhasta ja raiskauksesta. Valtavasti huomiota saanut oikeusjuttu on ravistellut erityisesti naisten luottamusta poliisiin.

48-vuotias poliisi Wayne Couzens sieppasi maaliskuussa 33-vuotiaan Sarah Everardin tekaistulla pidätyksellä, jonka jälkeen hän raiskasi ja murhasi naisen. Couzens tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen torstaina. (Lähde: AFP)

Lääketieteen palkinto aloittaa Nobel-viikon

Tukholmassa julkistetaan tänään tämän vuoden Nobelin lääketieteen palkinnon saaja. Voittajaksi on etukäteen veikkailtu muun muassa koronarokotteissa käytettävän mrna-teknologian kehittäjiä.

Viime vuonna Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia antoi lääketieteen palkinnon hepatiitti C -viruksen löytäjille.

Nobel-viikko jatkuu huomenna fysiikan ja keskiviikkona kemian palkintojen saajien julkistuksilla. Kirjallisuuspalkinnon vuoro on torstaina, ja perjantaina Oslossa paljastetaan Nobelin rauhanpalkinnon saaja.

Taloustiede päättää Nobel-palkintojulkistusten sarjan viikon kuluttua maanantaina. (Lähde: TT–AFP)

Pohjois-Korea palautti katkenneen viestintäyhteyden Etelä-Korean kanssa

Pohjois-Korea on palauttanut aiemmin katkaistun viestintäyhteyden Etelä-Korean kanssa. Asiasta kertoi ensin maan hallinnon äänitorvena toimiva valtiollinen uutistoimisto KCNA, ja viestintäyhteyden palautuksen on vahvistanut Etelä-Korea. Rajan ylittävä viestintä katkaistiin viimeksi elokuussa.

Koreoiden suhteissa on nähty ailahtelua viime aikoina. Heinäkuussa maat julistivat palauttavansa viestintäyhteytensä yli vuoden tauon jälkeen, mutta Pohjois-Korea lopetti puheluihin vastaamisen kaksi viikkoa myöhemmin.

Sittemmin Pohjois-Korea on herättänyt huolta uusilla ohjuskokeilla. KCNA:n mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pyrkisi viestintäyhteyksien palauttamisella kohti kestävää rauhaa Korean niemimaalla. (Lähde: AFP)

Kiinan jättiyhtiö Evergrande keskeytti kaupankäynnin osakkeillaan Hongkongin pörssissä

Kiinan rakennusalan jättiläisyhtiö Evergrande on keskeyttänyt kaupankäynnin osakkeillaan Hongkongin pörssissä kertomatta syytä.

Valtavan velkataakan nujertaman Evergranden osakkeen arvosta on kadonnut pörssissä noin 80 prosenttia kuluvan vuoden aikana.

Evergranden kriisillä arvioidaan olevan suuria vaikutuksia Kiinan talouteen ja jopa maailmantalouteen. (Lähde: AFP)

Matilda Castren jäi kahdeksan lyönnin päähän kärjestä LPGA-kilpailussa

Suomalaisgolffari Matilda Castren jäi kahdeksan lyönnin päähän kärjestä naisten LPGA-kiertueen kilpailussa Yhdysvaltojen New Jerseyssä. Sunnuntaina pelatun päätöskierroksen jälkeen Castren jakoi 27. sijaa.

Suomalaisen kolmen kierroksen yhteistulos oli 207 lyöntiä eli kuusi alle parin.

Kilpailusta voiton vei Ranskan Celine Boutier, jonka tulos oli kolmen kierroksen jälkeen 199 lyöntiä eli 14 alle parin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut