Hirviekinokokki leviää hiljalleen länteen ja itään

Ruokavirasto kehottaa metsästäjiä tarkkailemaan hirvien keuhkoja mahdollisten ekinokokkirakkuloiden varalta. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Elise Aaltonen / STT

Hirviekinokokkiloisen eli pienen heisimadon levinneisyysalue laajenee hiljalleen Kainuun ydinalueelta länteen ja itään, kerrotaan Ruokaviraston tiedotteessa.

Ekinokokkiloinen voi välittyä ihmiseen esimerkiksi metsästyskoiran kautta. Ihmisessä munista voi kehittyä keuhkoihin toukkarakkuloita, jotka vuosien kuluessa voivat kasvaa suuriksikin ennen vakavampia oireita.

Tehokkain keino estää koirien ja ihmisten ekinokokkitartuntoja on hävittää metsästyspaikkojen teurasjätteistä hirvien keuhkot niin, etteivät koirat tai villit petoeläimet pääse syömään niitä. Ihmiselle hirven keuhkot ja muut elimet eivät ole tartuntariski. Rakkuloiden sisältämät toukat tarttuvat vain koiraeläimiin, minkä vuoksi kypsentämättömien hirvien keuhkojen syöttämistä koirille on tiedotteen mukaan vältettävä.

Metsästyskoirat tulisi myös lääkitä niin hirvikauden alku- kuin loppupuolellakin heisimatojen varalta.

Ruokavirasto seuraa tilannetta

Ruokavirasto kehottaa metsästäjiä tarkkailemaan hirvien keuhkoja mahdollisten ekinokokkirakkuloiden varalta.

– Toukkarakkula on hirven keuhkossa kirkkaan nesteen täyttämä, vaalean kalvon rajaama muodostuma. Jos sen vahingossa leikkaa rikki, neste monesti ruiskahtaa paineella ulos, tarkentaa tutkimusprofessori Antti Oksanen Ruokaviraston bakteriologian ja patologian tutkimusyksiköstä.

Keuhkot, joissa on epäilyttäviä muutoksia, voi lähettää viraston Oulun toimipaikkaan.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut