Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Saarikko esittää poliisille 30 miljoonan euron lisärahoitusta osana tämän vuoden neljättä lisätalousarvioesitystä

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esittää poliisille 30 miljoonan euron lisärahoitusta osana maanantaina julkistettavaa tämän vuoden neljättä lisätalousarvioesitystä.

Tämä tehdään Saarikon mukaan toiminnan varmistamiseksi kertaluonteisella lisäyksellä ja vahvistamalla siten poliisille ensi vuodelle siirtyvää erää eli niin sanottua talouden puskuria. Hän kertoi asiasta STT:lle perjantaina.

– Tähänkin asti poliisi on turvautunut siirtyviin eriin eli käyttämättä jääneeseen puskuriin, joten nyt vahvistetaan puskuria tänä vuonna, jotta poliisin ensi vuoden talouden pohja voidaan varmistaa, Saarikko sanoi.

Hänen mukaansa poliisi voi tämän seurauksena päättää aloittamansa yt-neuvottelut. Hän kertoo tavanneensa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen perjantaina ja keskustelleensa asiasta hänen kanssaan.

– Muuten poliisin määrärahapuskuri olisi kohtuuttoman pieni ensi vuodelle, eikä turvaisi edellytyksiä varautua yllättäviin ja ennakoimattomiin menoihin.

Saarikko sanoi, että lisärahoituksen turvin voidaan estää poliisin henkilöstön määrään kohdistuvat sopeuttamistoimet ja lisäksi toteuttaa hallitusohjelman tavoitetta nostaa poliisien määrä 7 500:aan.

– Samalla olemme käynnistämässä yhdessä sisäministeriön ja poliisin kanssa selvitystä poliisin määrärahojen käytöstä viime vuosina ja menotarpeisiin liittyvistä kehitysnäkymistä, Saarikko sanoi.

Tälle vuodelle siirtyi 33 miljoonaa viime vuodelta

Poliisin lobbaus määrärahoistaan on ollut kovaa. Se ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta samana päivänä, kun valtion ensi vuoden talousarvioesitys tuli julki. Poliisi arvioi, että ensi vuonna henkilöstömäärää joudutaan vähentämään 200–250 henkilötyövuodella, jos rahaa ei tule lisää.

Poliisille myönnettiin valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä lähes 808 miljoonaa euroa, mikä on enemmän kuin tänä vuonna. Sekään ei riitä kattamaan menoja, jotka tänä vuonna ovat poliisin ennakkoarvion mukaan noin 838 miljoonaa euroa.

Poliisien määrää on nostettu tänä vuonna hallitusohjelman tavoitetta lähemmäs. Se oli poliisin mukaan mahdollista viime vuodelta siirtyneen 33 miljoonan euron määrärahan ja kuluvan vuoden 6,7 miljoonan euron lisätalousarvion ansiosta. Ensi vuodelle siirtyvää erää ei ole juurikaan jäämässä.

Poliisin määrärahat nousivat alkuviikolla kiistakysymykseksi jälleen myös eduskunnan budjettikeskustelujen alkaessa. Kokoomuksen Petteri Orpo uhkasi puolueensa tekevän asiasta välikysymyksen, jos hallitus ei korjaa poliisin rahoitusta tällä viikolla.

Saarikko ja pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasivat etsiä riittävät resurssit, jotta poliisien määrä ei vähene.

Hallituslähteistä ihmetellään Saarikon ulostuloa asiassa nyt siinä mielessä, että valtiovarainministeriötä on jo kehysriihestä asti varoiteltu mahdollisesta tulossa olevasta poliisien määrän vähentämisestä.

– Lopputulos on kuitenkin hyvä, eräs lähde sanoo.